Aspirin Hava Kirliliğinin Zararlarını Yarıya İndirebilir
Yeni bir çalışma, aspirin gibi steroid olmayan antienflamatuvar ilaçların (NSAID’ler) hava kirliliğine maruz kalmanın akciğer fonksiyonu üzerindeki olumsuz etkilerini azalttığına dair ilk kanıtı olmuştur. Columbia Mailman Halk Sağlığı Okulu, Harvard Chan Halk Sağlığı Okulu, Boston Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden araştırmacılar, Amerikan Solunum ve Kritik Bakım Tıbbı Dergisi’nde bulgularını yayınlamışlardır.
Araştırmacılar, akciğer fonksiyonlarını belirlemek için testler yapılan daha büyük Boston bölgesinden 2.280 erkekten oluşan gruptan toplanan bir veri grubunu analiz etmişlerdir. Katılımcıların yaş ortalaması 73’tür. Araştırmacılar, test sonuçları, kendinden bildirilen NSAID kullanımı ve ortamdaki partikül madde (PM) ile siyah karbon arasındaki ilişkiyi testten önceki ay boyunca inceleyerek, konunun sağlık durumu da dahil olmak üzere kişinin sigara içip içmemesi gibi çeşitli faktörleri hesaba katmışlardır. Herhangi bir NSAID kullanımının PM fonksiyonunun akciğer fonksiyonuna etkisini neredeyse yarıya indirdiğini, bununla birlikte her dört haftalık hava kirliliği ölçümünde, akciğer fonksiyon testinden önceki günden 28 güne kadar tutarlı olduğunu saptamışlardır.
Araştırma grubundaki NSAID alan kişilerin çoğu aspirin kullandığından araştırmacılar, gözlemledikleri değiştirici etkinin çoğunlukla aspirinden kaynaklandığını, ancak aspirin olmayan NSAID’lerin etkilerinin daha fazla keşfedilmeye değer olduğunu söylediler. Mekanizma bilinmemekle birlikte, araştırmacılar NSAID’lerin hava kirliliğinin yol açtığı iltihabı hafiflettiğini iddia ediyorlar.
Columbia Postacı Çevre Sağlığı Bilimleri Bölümünde doktora sonrası araştırma bilimci Xu Gao, “Bulgularımız, aspirin ve diğer NSAID’lerin akciğerleri hava kirliliğindeki kısa süreli yükselmelerden koruyabileceğini öne sürüyor” diyor. “Elbette, kanserden kalp-damar hastalığına kadar birçok olumsuz sağlık etkisine bağlı hava kirliliğine maruz kalmamızı minimize etmek hala önemli.”
Bölüm Başkanı Prof. Dr. Andrea Baccarelli, “Çevre politikaları, genel hava kirliliğine maruz kalmamızı azaltma yönünde kayda değer ilerleme sağlasa da, düşük hava kirliliğine sahip yerlerde bile, kısa vadeli yükselmeler hâlâ yaygın” diyor Çevre Sağlığı Bilimleri Fakültesi’nden Andrea Baccarelli. “Bu nedenle, bu zararları en aza indirecek araçları tanımlamak önemlidir.”
Baccarelli tarafından yapılan daha önceki bir çalışma, B vitaminlerinin hava kirliliğinin sağlığa etkisini azaltmada da rol oynayabileceğini bulmuştur.
Kaynak: sciencedaily.com