Balina Köpek Balığının Ağzında Yeni Bir Canlı Türü Keşfedildi

Balina Köpek Balığının Ağzında Yeni Bir Canlı Türü Keşfedildi

Fotoğraf: Köpek balıklarında bulunmalarından sonra Podocerus jinbe olarak adlandırılan ve sert doğaları ile bilinen bir çeşit gammarideadırlar.

Bir balina köpek balığının ağzı, yaşanabilir bir ortam gibi görünmeyebilir lâkin Japon araştırmacılar, henüz keşfedilen karides benzeri bir canlı için daha iyi bir yer olamayacağını ortaya koymuşlardır.

Bu minik yerliler, Podocerus jinbe olarak adlandırılmışlardır. Yüksek dağlardan derin denizlere kadar çok çeşitli ortamlarda yaşayabilen ve sert kabukları ile bilinen gammaridea ailesindendirler.

Hiroşima Üniversitesi’nde doçent olan baş araştırmacı Ko Tomikawa onları, bir hayvanın ağzında yaşar iken bulmalarına “şaşırdığını” söylemiştir.

AFP ile yapılan röportajda Tomikawa “Çoğunlukla 3 ila 5 santimetre uzunluğunda olan bu canlılar inanılmazla çünkü, birçok farklı ortamda yaşayabilmektedirler,” demiştir.

“Yine de bir balina köpek balığının ağzında bulmamızı beklemiyor idim,” diye eklemiştir.

Gammeridealar su pirelerini de içeren bir çeşit kabuklu ailesidir.

Araştırmacılar, bu yeni türün, organik maddelerin yakalanmasına yardımcı olan yaklaşık beş milimetre uzunluğunda, tüylü bacaklara ve kahverengi bir gövdeye sahip olduğunu açıklamışlardır.

Balina köpek balıkları, Japoncada “jinbe zame” olarak bilinmektedirler ve bu yeni keşfedilen türe verilen ismin ilham alındığı yerdir.

Tomikawa, keşfedilen türün beklenmedik yer seçimi için iyi nedenleri olduğunu söylemiştir.

“Balina köpek balığının ağzı onlar için iyi bir habitat olabilir çünkü, nefes almaları için gerekli olan taze deniz suyu ve besin düzenli olarak gelmektedir. Ayrıca avcılarından saklanması için de güvenli bir yerdir,” demiştir.

Tomikawa Güney Okinawa’da yer alan bir akvaryum ile iletişim kurduktan sonra orada balina köpek balığında yaşayan türü keşfetmiştir.

Bunun yanı sıra, köpek balığının solungaçlarında yaklaşık bin canlı tür bulunduğunu belirtmiştir.

Kaynak: phys.org

1.015 Kez Okundu

Tolgahan Özer

14 Şubat 1997 tarihinde Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde doğdu. 2015 yılında ortaöğretimini tamamladı ve aynı yıl Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde İngilizce eğitim görmeye hak kazandı. 2016 – 2017 yılları arasında Tema Vakfı'nda çeşitli faaliyetlerde bulundu ve Çanakkale bölgesinde yaklaşık 4000 fidanı ve binlerce meşe palamudunu toprak ile buluşturmaya ön ayak oldu. Sürmekte olan lisans eğitimi içerisinde ikinci üniversite olarak Anadolu Üniversitesi, Web Tasarımı ve Kodlama bölümünü tercih etti. 2018 yılının eğitim döneminde üniversitede bulunan Araştırma ve Uygulama Hastanesinin Tıbbi Genetik Laboratuvarında kısmi zamanlı olarak çalışmaya başladı. Moleküler sitogenetik, kanser araştırma ve gıda bilimi ve teknolojileri araştırma laboratuvarlarının yanı sıra analitik kimya laboratuvarında da staj gördü. Kimyaya olan ilgisini ve bilgisini artırmak, yabancı dilini daha kaliteli bir seviyeye taşımak adına, Ocak 2019’da, gönüllü olarak İnovatif Kimya Dergisi ekibine katıldı.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!