Ateşli Silah Kullanımını Tespit Etmek İçin Adli Elektrokimya Metodu Geliştirildi

Ateşli Silah Kullanımını Tespit Etmek İçin Adli Elektrokimya Metodu Geliştirildi

Kaliforniya-San Diego Üniversitesi, Amerika’dan Joe Wang liderliğindeki bir grup, olay yerinde barut izi tespit edebilen yeni bir adli bilim tekniği geliştirdi.

Barut izi, hem kartuş, mermi ve tabancadan gelen inorganik metaller hem de astar ve baruttan daha karmaşık organik bileşikler içeren geniş bir bileşik karışımından oluşur.

Bununla birlikte, barut izi antimon, kurşun, baryum, nitrogliserin ve dinitrotoluen dahil bir karışım içermesine rağmen şu anda düşük konsantrasyonlarda güvenilmezliğe sebep olan bir kirlenme kaynağı olduğu için antimon gibi sadece bir bileşen varlığının ölçülmesi ile barut izi tespit edilebilmektedir.

Buna ek olarak,test şu şekilde ilerler;önce olay yerinden swap çubuğu ile örnek alınır ardından bu örnek laboratuvar ortamında analiz edilir. ‘’ ”Ekipmanı olay yerine götürüp uzman personel ihtiyacına gerek kalmadan test edebilmek, araştırmanın nihai hedefidir. Sahada, bir silahı ateşleyen kişileri tanımlamak istiyoruz.’’ Dedi Joe Wang.

Wang’ın ekibi, aynı zamanda barut izindeki inorganik ve organik bileşenlerin de ölçülebileceği bir yöntem hazırladı. Hem ağır metal hem de patlayıcı parçaları ölçmek, barut izi tanımlamasını daha kesin hale getirir, bu da adli vakalarda çok önemlidir.

Yeni saptama yöntemi voltametri olarak adlandırılan elektrokimyasal bir tekniğe dayanıyor.Saptanmak istenilen materyali içeren bir solüsyona bir potansiyel uygulanır ve sonra uygulanan potensiyel değiştirildiğinde akım ölçülür. Bu, numunenizde bulunan maddeyi kullanmanıza olanak tanıyan bir elektrokimyasal imza verir.

En önemli temel avantajlardan biri, çok küçük bir numuneye ihtiyaç duyulan ancak çok sayıda ayrıntılı bilgi toplanabilen döngüsel bir yöntem olmasıdır. ‘’Bu yöntemi sahadaki analiz için pratik bir strateji olarak dağıtma imkânları büyüktür  çünkü elektroanalitik yöntemler ve stratejiler kendilerini minyatürize edebilirler.Ayrıca taşınabilirlik ve işlem-veri analizi kolaylığı açısından çok kullanışlıdır.’’ Dedi Curtin Universitesi,Avusturalya’dan uzman elektrokimyacı Damien Arrigan.

Arrigan, gerçek barut izi kalıntısının test edilmesi de dahil olmak üzere pratikte başarılı bir şekilde kullanılabilmesi için bazı konuların hala ele alınması gerektiğine dikkat çekmeye devam ediyor. Wang, tekniğin potansiyelini göstermek için bir sonraki adımın sahada tam bir doğrulama olacağını kabul ediyor.

Kaynak : chemistryworld.com

982 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!