Atık Midye Kabuklarından Yapılan Emici Süngerler

Atık Midye Kabuklarından Yapılan Emici Süngerler

Newfoundland Memorial Üniversitesi’nden araştırmacılar, biyomedikal malzemelerde veya enerji depolama cihazlarında bileşen olarak kullanılabilen midye kabuklarından süngerimsi bir kalsiyum karbonat formu ürettiler. Midye ve diğer kabuklu deniz hayvanlarının kabuklarının yanı sıra kireçtaşı, tebeşir ve mermerde bulunan kalsiyum karbonatın çoğu formu sert mineraller olmasına rağmen, maddenin bu yeni formuyla hem yumuşak hem de emici özelliğe sahip olmaktadır.

Ekip, bu yeni süngerimsi malzemeyi, araçlarda ve yollarda kullanılabilecek daha az korozif buz çözücü üretmenin yollarını ararken su ürünleri yetiştiriciliği endüstrisi de atık midye kabukları için olası yeni uygulamalar  keşfetti. Midye kabukları, su ürünleri yetiştiriciliği atıklarından elde edildiğinden çöp sahalarında gıda atıklarının azaltılmasına yardımcı olarak çevre dostu bir yaklaşım sergilendi..Matter dergisinde açıklandığı gibi   [Murphy  et al. Matter  (2020) DOI: 10.1016 / j.matt.2020.09.022 ],atık kabukları bir fırında orta sıcaklıkta ısıtılmadan önce midye kabuklarından kalan eti çıkarmak için bir enzim kullanıldı. Midyeler daha sonra seyreltilmiş asetik asit ile muamele edilerek kabuklardaki kristalleri, doğal biyopolimerin varlığında hafifçe karıştırarak beyaz bir süngerimsi malzeme oluşturacak şekilde yeniden birleşmeden önce kırılması sağlandı.

Atık Midye Kabuklarından Yapılan Emici Süngerler

Fotoğraf -1 : Süngerimsi materyalin taranan elektron mikroskobu görüntüleri

Araştırmacılar, bu kadar basit bir sürecin yeni bir kalsit formu keşfedebilmesine şaşırdılar. Malzemenin bir kısmı x-ışını kırınımı ile incelendikten sonra, asetik asit ile tam olarak tepkimeye girmemiş ekstra kalsiyum karbonattan kalsit oluştuğu doğrulandı. Malzemenin okyanustaki kirliliği tedavi etmek için uygulanabileceğini ummuşlardı, ancak maddeyi ham petrol ve boyalarla test ettiklerinde, oldukça emici olduğu görülse de, süngerin ölçeklenebilirliği ve maliyetinin böyle bir uygulamayı engelleyeceğini gözlemlediler.

Kıdemli yazar Francesca Kerton Materials Today’e şunları söyledi:  “Sert, kırılgan bir kabuğu alıp yumuşak ve sıkıştırılabilir bir şeye dönüştürmek tamamen beklenmedik bir şeydi”. “Doğal kabuk yapısının yumuşak bir şekilde bozulabileceğini ve yeni, daha yüksek yüzey alanlı malzemenin bazı yararlı özelliklere sahip olduğunu gösterdik” diye ekledi.

Materyalin ilaçları veya aktif farmasötik bileşenleri alabileceği veya biyolojik tıpta kullanım için vücuttaki asidi kontrol altına alabileceği umulmaktadır. Ekip, olası biyolojik ve tıbbi uygulamalar için malzemeyi hidrojeller, biyopolimerler ve diğer malzemelerle birleştirmenin yanı sıra bazı adsorpsiyon süreçlerini araştırmaya devam edecek.

Kaynak : materialstoday.com

988 Kez Okundu

Cansu Gülbay

1994 Elazığ doğumluyum. Kimya mühendisiyim. Fırat Üniversitesi Kimya Mühendisliği Temel İşlemler Ve Termodinamik Anabilimda yüksek lisans yapmaktayım.Kendimi kişisel olarak sürekli geliştirmeye calışan ve mühendislik dısında sanata da ilgi duyan biriyim. Sektörümle ilgili gelişmeleri daha yakından takip edebilmek, Türkçe kaynak oluşturmak ve edindiğim bilgileri size aktarmak için İnovatif Kimya Dergisi ekibindeyim.İlgi alanlarım olan hibrid membranlar, biyokompozit filmler, biyopolimerler, ilaç kimyası, yeşil kimya, ayırma ve saflaştırma konuları ağırlıklı olmak üzere haber çevirilerim yayınlanacaktır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!