Atmosferdeki Karbon ile Kendi Kendini Onaran Madde Geliştirildi
MIT(Massachusetts Teknoloji Enstitüsü)’deki araştırmacılar, havadaki karbonu toplayarak kendi kendini onarabilen bir madde geliştirdi. Madde atmosferdeki karbon miktarının azaltabilir.
Geçtiğimiz hafta Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli(IPCC) tarafından sunulan rapora göre iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerinden kurtulamamız için karbon salınımını azaltmak tek başına yeterli değil. Buna ek olarak atmosferdeki karbonu toplayıp farklı araçlarda kullanacak teknolojiler de geliştirmemiz gerekiyor. MIT(Massachusetts Teknoloji Enstitüsü)’deki kimya mühendislerı tarafından geliştirilen yeni malzeme IPCC’nin istediği çözümü sunabilir.
Biyolojik Süreci Taklit Ettiler
Bitkilerdeki büyüme sürecini analiz eden bilim insanları, fotosentezin gerçekleştiği organel olan kloroplastlarda jele benzeyen bir polimerin güneş ışığına maruz kaldıktan sonra havadaki karbondioskiti yakalayarak bitkinin gelişmesine yardımcı olduğunu belirtiyor. Bu biyolojik süreci laboratuvar ortamında farklı bileşenlerle taklit etmek isteyen ekip, havadaki karbonu yakalayarak kendi kendini onarabilen malzeme geliştirmeyi başardı.
Geliştirdikleri malzemede ana bileşen olarak ıspanak yapraklarından alınan kloroplast organellerini kullanan ekip, üç farklı organik bileşenden(aminopropil metakrilamid, glikoz polimeri ve glikoz oksidaz isimli enzim) oluşturulan hidrojele kloroplast organellerini ekledi. Elde edilen malzeme ilk etapta jel kıvamında olsa da kloroplastın yardımıyla havadaki karbonu toplamaya başladıkça katı forma kavuştu ve sert bir hal aldı.
Bu malzemeden tonlarca üretilebilmesi için neler yapılması gerektiğini bir makale ile açıklayan araştırmacılar şimdi iki farklı konu üzerinde çalışıyor. Bunlardan ilki kloroplastların ömrü. Oldukça kararsız yapıda olan kloroplastlar bitkiden ayrıldıktan birkaç saat sonra görev yapamaz hale geliyor. Profesör Michael Strano çalışmada kloroplastın ömrünün birkaç kat uzatılması için yöntemler sunsa da ekip kloroplastları çok daha uzun ömürlü hale getirmek için çalışıyor. Ekibin odaklandığı ikinci konu ise hidrojelin hazırlanmasını ve eklenen kloroplast miktarını optimize ederek malzemeyi ticari kullanıma hazır hale getirmek.
İnşaat malzemesi olarak kullanılabilir Tabi karbonu topladıktan sonra malzeme sert bir hale gelse de araştırmacılara göre malzemeyi binalarda tuğla olarak kullanmak şu an için riskli. Ekip bunun yerine malzemeyi inşaat işlerinde çatlakları ve onarılması gereken noktaları kapatmak için kullanılan bir araç olarak değerlendirmek istiyor. Ayrıca malzemenin kamyonlara sıvı olarak yüklenebileceği ve inşaat sahasına ulaştığında katı forma kavuşabileceğini belirten ekip böylece ekonomik bir kullanıma sahip olduğunu da vurguluyor.
Kaynak : donanimhaber.com