Yeni Kumaş Kaplama Yöntemi Kimyasal Silahları Önleyebilir, Hayatları Kurtarabilir
Kimyasal silahlar kabus gibidir. Milisaniye içinde binlerce olmasa bile yüzlerce kişiyi öldürebilir.Ancak Amerikan Kimya Birliği’nin Malzeme Kimyası adlı dergisinde yayınlanan bir çalışmada bilim insanları,cilt yoluyla nüfuz eden toksinlerin alt sınıfını nötralize edebilen hafif bir kaplamanın kumaşlara yapıştırılmasının bir yolunu geliştirdiklerini belirttiler.Bu hayat kurtarıcı teknik zamanla askerleri ve acil müdahale edenleri korumak için kullanılabilecek.
Birinci Dünya Savaşı’ndaki ilk kullanımlarından beri yıkıcı potansiyele sahip düzinelerce kimyasal silah geliştirildi. Örneğin, sinir gazı sarkinasının sadece bir iğne ucu boyutunda ciltte damlası öldürücüdür.
Son zamanlarda, bilim insanları zirkonyum bazlı metal organik çerçeve (MOF) tozlarının bu zararlı bileşiklerin parçalanması ve yok edilmesi için kullanılması konusunda araştırmalara başladı. MOF’lar, muazzam miktarda gaz ve diğer maddeleri emmelerine olanak veren geniş yüzey alanlarına sahip, minik gözenekli yapılardır. Zirkonyum da zehirli maddeleri etkisiz hale getirmeye yardımcı olur. Fakat MOF’ların meydana getirilmesi sıkıcı olabilir, çünkü yüksek sıcaklık ve uzun tepkime süreleri gerektirir. Artı olarak, çoğu MOF tozu dengesizdir ve giysilerin üzerine koymak zorludur. Dennis Lee, Gregory N. Parsons ve arkadaşları, MOF’ları oda sıcaklığında kumaş üzerine nüfuz ettirip,üniforma ve koruyucu kıyafetlerde kullanılabilecek hafif bir kalkan oluşturdu.
Araştırmacılar bir önceki çalışmasında, tekrar kullanılabilir alışveriş çantalarında ve giyimlerde yaygın olarak kullanılan dokunmamış kumaş olan polipropileni, bir zirkonyum esaslı MOF, bir çözücü ve iki bağlayıcı ajandan oluşan bir karışıma maruz bıraktı. Kaplamanın kumaşa eşit olarak yayılmasını sağlamak için kumaşları alüminyum, titanyum veya çinko oksit ince tabakalarla işlemden geçirdi. Bu kombinasyonu, sülin, soman ve diğer sinir ajanları ile benzer reaktiviteye sahip nispeten zararsız bir molekül olan dimetil 4-nitrofenil fosfat (DMNP) ile test ettiler.MOF ile işlem gören elbiselerin DMNP’yi 5 dakikadan daha kısa sürede deaktive ettiğini tespit ettiler.Bu çalışmanın iyileştirilmesi ile koruyucu giysilerin kalitesinin arttırılabileceği öngörüldü.
Kaynak : forensicmag.com