Balinaların Kamuflajı “Fısıltı”

Balinaların Kamuflajı Fısıltı

Fotoğraf: Yavrusu ile birlikte bir dişi Kuzey Atlantik çubuklu balinası.

Araştırmacılar, dişi Atlantik çubuklu balinalarının yavruları ile iletişim kurmak için seslerini alçaltarak fısıldadıklarını ve bu durumun avcı hayvanlardan korunmalarını sağladıklarını belirtmişlerdir.

Bazı tür yetişkin balinalar boyutları nedeniyle avcı hayvanlar tarafından avlanmaktadır lâkin genç olanların avlanması daha yaygındır.

Bir grup bilim insanı, geriye kalan 500 bilinen tür arasında tek nesli tükenmekte olan çubuklu balinaların ses örneklerini incelemek için mikrofonlar kullanmışlardır.

Bulgulara göre, anne ve yavruların, genç veya hamile çubuklu balinalarla kıyaslandığında yüksek, uzak mesafeye ulaşan seslerini azalttıkları, iletişim kurmak için çok düşük sesleri kullanmayı tercih ettikleri gözlemlenmiştir.

Tipik seslenmesinin, bir kilometre öteden duyulabildiği çubuklu balinaların, alçalttıklarında ise seslerinin 100 metre mesafede işitilebildiği keşfedilmiştir.

Biology Letters dergisinde yayımlanan araştırmanın yazarı “Bu düşük genlikli sinyaller, anne-yavru iletişimini sağlar iken avcı hayvanlar tarafından fark edilme riskini en aza indirebilir,” demiştir.

Katil balinalar gibi balina avlayan hayvanlar denizde avlarının yerini tespit edebilmek için seslerden faydalandıkları düşünülmektedir.

Makaleyi görüntülemek için “Yavrulama Bölgelerindeki Kuzey Atlantik Çubuklu Balinalarının Anne-Yavru İletişiminde Akustik Kamuflaj Yeteneği” buraya tıklayın.

Kaynak: phys.org

553 Kez Okundu

Tolgahan Özer

14 Şubat 1997 tarihinde Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde doğdu. 2015 yılında ortaöğretimini tamamladı ve aynı yıl Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde İngilizce eğitim görmeye hak kazandı. 2016 – 2017 yılları arasında Tema Vakfı'nda çeşitli faaliyetlerde bulundu ve Çanakkale bölgesinde yaklaşık 4000 fidanı ve binlerce meşe palamudunu toprak ile buluşturmaya ön ayak oldu. Sürmekte olan lisans eğitimi içerisinde ikinci üniversite olarak Anadolu Üniversitesi, Web Tasarımı ve Kodlama bölümünü tercih etti. 2018 yılının eğitim döneminde üniversitede bulunan Araştırma ve Uygulama Hastanesinin Tıbbi Genetik Laboratuvarında kısmi zamanlı olarak çalışmaya başladı. Moleküler sitogenetik, kanser araştırma ve gıda bilimi ve teknolojileri araştırma laboratuvarlarının yanı sıra analitik kimya laboratuvarında da staj gördü. Kimyaya olan ilgisini ve bilgisini artırmak, yabancı dilini daha kaliteli bir seviyeye taşımak adına, Ocak 2019’da, gönüllü olarak İnovatif Kimya Dergisi ekibine katıldı.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!