Mini Kimya Laboratuvarları Sahadaki Zehirli Sinir Ajanlarını Test Etmek için Kullanılabilir

Mini Kimya Laboratuvarları Sahadaki Zehirli Sinir Ajanlarını Test Etmek için Kullanılabilir

Fotoğraf: Farklı bileşiklerin kimyasal parmak izini çıkartabilen taşınabilir cihaz, zehirli gazlara maruz kalmış alanlara geri dönüşün güvenli olup olmadığını ölçmek için kullanılabilir.

Bu cihaz farklı bileşiklerin kimyasal parmak izini çıkartmak için manyetik alanları kullanıyor.

Kimya laboratuvar cihazlarının minik versiyonları kimyasal harp etmenlerinin sahadaki varlığını test etmek için kullanılabilir.

New Mexico’daki Los Alamos National Laboratory’den fizikoorganik kimyager Robert William; sarin, VX ve diğer sinir gazlarının toplanıp laboratuvara taşınarak test edilmesinin birkaç hafta aldığını belirtiyor. William’a göre; bu laboratuvar sistemini taşınabilir hale getirerek kullanım kolaylığını arttırabilir ve hızlıca sonuç alınabilir.

William ve arkadaşları; geleneksel büyük ve ağır mıknatısları içermeyen; bir nükleer manyetik rezonans (NMR) cihazı tasarlamayı başardı. Bu teknoloji; bir ortamda kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığını veya bir alana geri dönüş yapmanın güvenli olup olmadığını test etmek için kullanılabilecek.

William ve ekibi, bu çalışmalarını 26 Ağustos 2019 tarihinde San Diego’da yapılan “American Chemical Society’s National Meeting”de sundu.

NMR sistemleri çok güçlü manyetik alanların, atomik çekirdeklerin ve çekirdek yönleniminin quantum özelliklerini belirlemek için kullanıldığı tipik sistemlerdir. Bu ölçümler, bir bileşikte belirli çekirdeklerin bulunup bulunmadığını ve bileşiğin yapısını belirlemek için kullanılıyor. Ancak böyle bir ölçüm yapabilmek Dünya’nın manyetik gücünün yüzlerce katı daha güçlü bir manyetik alana ihtiyaç duyuluyor.

Bu yeni sistem, çekirdeklerin ve onların komşu çekirdeklere göre konumunun manyetik etkiler ile haritalanmasını sağlıyor. Dolayısı ile 50 mikrotesla mertebesinde çok daha zayıf bir manyetik enerji ile –neredeyse Dünya’nın manyetik alanının gücü ile aynı- birkaç damla numune üzerinden ölçüm almak mümkün oluyor.

Laboratuvar testlerinde; bu süper zayıf manyetik alanlı cihazın sarin ve hardal gazı gibi çeşitli zehirli gaz türevlerini tanımayı başardığı ortaya konuldu. William, “yakında gerçek kimyasal ajanlarla test yapmayı planlıyoruz” diyor.

Ekibin bundan sonraki amacı ise prototipi bir evrak çantası boyutuna küçültebilmek.

Kaynak: sciencenews.org

460 Kez Okundu

Melike Oya Oral

İzmir’de 1988 yılında doğdu. İzmir Atatürk Lisesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü’nü bitirdi. Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Executive MBA programlarında yüksek lisanslarını tamamladı. Temel ilgi alanı malzeme bilimleri. 2012’den beri özel sektörde beyaz eşya, yapı malzemeleri ve tekstil sektörlerinde ArGe ve yeni ürün geliştirme bölümlerinde görev almakta. Hali hazırda Sun Tekstil ArGe Merkezi’nde çalışıyor.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!