BASF Süperbilgisayar Kullanmaya Başlıyor

BASF endüstriyle ortak kimyasal araştırmalarda kullanmak üzere en hızlı süperbilgisayarlardan birini geliştirmek için bilgisayar firması Hewlett Packard (HPE) ile işbirliğine girdi. BASF’in Almanya, Ludwigshafen’deki merkezine yerleştirilecek olan bilgisayar, AR-GE’yi dijital hale getirmeyi üstlenecek.

Bilgisayarın 1 petaflopluk işletim hızı olacak ve saniyede 1 katrilyon işlem yapacak. HPE’nin Apollo 6000 sisteminden temel alıyor ve çoklu işletim sistemleri eş zamanlı olarak kompleks görevler yapıyor. Danışman firma IDC Research’e göre bu bilgisayarlar 3 Milyon Dolar gibi bir fiyata satılabilir.

BASF’ın beklentisi yeni bilgisayarın tüm araştırma alanlarındaki zorlu soruları cevaplayabileceği ve alınması aylar süren sonuçların daha hızlı alınması. Sonuç olarak, şirket sanal deneyselliğini gözle görülür bir şekilde arttırmayı planlıyor.

Firmanın bilgisayardan yararlanacağını düşündüğü örnek projeler daha katalizör yüzeylerindeki proseslerin daha kesin simülasyonları ve yeni polimerlerin önceden tanımlı özelliklerle daha hızlı dizaynını içeriyor. BASF’a maliyet ve zaman açısından büyük yardımı olacağı belirtiliyor.

BASF Teknoloji Direktörü Martin Brudermueller’in dediğine göre bilgisayar aynı zamanda tamamen yeni araştırma alanları yaratacak.

Petrol ve gaz, havacılık, doğa bilimleri ve finans sanayideki şirketler halihazırda bu bilgisayarları yüksek derecede kompleks hesaplamalar ve simülasyonlar için kullanıyor. BASF, bu bilgisayarın kimyasal endüstrisinde en güçlü olmasını hedeflerken, diğer şirketlerin de takip edeceği belirtiliyor.

Kaynak: cen.acs.org

682 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!