Tüberküloz Antibiyotik Direncinin Tersine Çevrilmesi

Küçük molekül bir tüberküloz ilacı olan etionamide yeni bir soluk kattı.

Çok güçlü tüberküloz antibiyotiklerinden önce verilen ilaçların içindeki kimyasallar, hastalık etkeni olan patojenleri ölümcül hale getirebileceği için değiştirilmesi gereken bileşiklerdir. Antibiyotik direnci alanında çalışanların, tüberküloz hastalığına yol açan Mycobacterium tuberculasis bakterisi için kullanılan ön ilaçlarının öldürücü silahlara dönüşmesini önlemek için çalışması şaşırtıcı değil. Lille Üniversitesi’nden Nicolas Willand, Alain R. Baulard, Benoit Déprez ve diğerleri tarafından yönetilen bir yazar ekibi bakterilerin direnç yöntemleri hakkında “küresel tüberküloz salgını, kontrol altına alma çabalarını ciddi şekilde zayıflatıyor” diyor ve 2015 yılında uyuşturucuya kısmen dirençli tüberküloz nedeni ile meydana gelen 250,000 ölümden sorumlu olduğunu belirtiyor.

Bu araştırmacılar şimdi tüberküloz ön ilacı etken maddesi olan etionamide direnç gösterebilen SMART-420 adında küçük bir molekülü sunuyorlar ve eski antibiyotiğe yeni bir soluk getiriyorlar.

Dayanıklı olmayan Mycobacterium tuberculasis bakterisi için etionamid ölümcüldü etkiler yaratır çünkü bakteriyel enzim olan EthA, antibiyotiğe,  nikotinamid adenin dinükleotidini ekleyen ve patojenin hücre duvar biyosentezini iptal eden bir katkı maddesi oluşturarak  biyotransformasyon sürecine atlar. Bununla birlikte, dirençli tüberküloz bakterileri alt türlerinde, etionamid ilavesinin üretilmesini engelleyen EtA enziminde mutasyon gelişti.

Yeni sunulan molekül SMART-420, bakterideki etionamidi aktif eden ancak daha önce bilinmeyen bir yolla bunu yapar. Bu yüzden SMART-420 antibiyotik direncinin bulunduğu eski ilaçların aktivasyon yolunu etkisiz hale getirir ve ölümcül etkiyi ortadan kaldırır. Araştırmacılar, etionamid direçli tüberküloz bulaşan fareleri SMART-420 ile tedavi ettiklerini bildirdiler.

Kaynak : acs.org

735 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!