Fotoğraf:Bu ahtapotun cildi, Rutgers mühendislerine ilham veren, renkli pigment hücresi olarak adlandırılan renk değiştiren hücrelere sahiptir. Credit: NOAA Okeanos Program, Galapagos Açıklık Seferi 2011
Mürekkep balığı, ahtapotlar ve kalamarların deri renk değişimlerinden esinlenen Rutger mühendisleri, ışığa maruz kaldığında şekil değiştiren, yapay kas haline gelen ve yeni askeri kamuflaj, yumuşak robotikler ve esnek ekranlara öncülük edebilen basılmış 3-D akıllı jel tasarladılar.
Ayrıca mühendisler ACS Applied Materials & Interfaces dergisinde bulunan çalışmaya göre ışık değiştiğinde renkleri meydana çıkarabilen basılmış 3-D esnek bir malzeme geliştirdiler.
Onların buluşu, mürekkep balığı, ahtapotlar ve kalamarlar gibi kafadan bacaklıların kamuflaj ve iletişim için yumuşak derilerinin doku ve rengini değiştirmesindeki şaşırtıcı yeteneklerinden sonra modellenmiştir. Bu derilerindeki, renkli pigment hücresi olarak adlandırılan binlerce renk değiştiren hücreler tarafından başarılır.
New Brunswick’ de bulunan Rutgers Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mekanik ve Uzay Mühendisliği bölümü profesör yardımcısı kıdemli yazar Howan Lee ‘‘ Elektronik ekranlar her yerde. Daha ince, daha geniş ve daha parlak gibi dikkat çekici gelişmelere rağmen, sert malzemelere dayanıyorlar, 3-D yüzeyler ile nasıl ara yüz oluşturacaklarını ve alabilecekleri şekilleri sınırlandırıyor,’’ dedi. ‘‘ Araştırmamız yumuşak malzemelere eklenebilen ve esnek, renkli ekran oluşturabilen kamuflaj özelliği taşıyan yeni mühendislik yaklaşımlarını destekliyor.’’
Rutgers mühendisleri ışığı algılayan ve sonuç olarak şekil değiştiren hidrojel veya akıllı jel geliştirdi. Hidrojeller su içermelerine rağmen katı kalmaktadırlar ve şekillerini korurlar, insan bedeni, jöle, çocuk bezleri ve kontakt lensler birçok örnek arasında bulunur.
Mühendisler hidrojeli, ışığa duyarlı nanomalzemeyle birleştirerek onu ışıktaki değişikliklere cevap olarak büzülmeler olan yapay kasa dönüştürdü. Işığa duyarlı akıllı jel, 3-D baskılı esnek malzeme ile birlikte renk değiştirebilen kamuflaj efektli sonuç sağlar.
Diğer adımlar, teknolojinin duyarlılığı, cevap süresi, ölçeklenebilirliği, ambalajlanabilirliği ve dayanıklılığının iyileştirilmesini içerir.
Kaynak: phys.org
Yazar

- 1999 yılında Denizli'de doğdum. 2017 yılında Nevzat Karalp Anadolu Lisesinden mezun oldum. Pamukkale Üniversitesi Kimya Mühendisliği 3. sınıf öğrencisiyim. Güncel konular hakkında araştırma yapıp yazı yazmayı sevdiğim için ve kendimi geliştirmek amacıyla İnovatif Kimya Dergisi Ekibine katıldım.
Son Yazıları
Biyoteknoloji Haberleri2021.01.21Basılmış 3-D Akıllı Jel Işığa Maruz Kaldığında Şekil Değiştirir
Biyokimya Haberleri2021.01.11Hızlı Test Olay Yerindeki İnsan Kanını Hayvan Kanından Ayırt Edebilir
Dünya Haberleri2020.12.22Gıdalarda Bulunan Kimyasal Bileşikler SARS-CoV-2 Enzimlerini Engellemenin Anahtarı Olabilir
Dünya Haberleri2020.12.02Kişisel Koruyucu Ekipman için En Etkili Polimerler Aranıyor