Bazı böceklerde sığır etinin içeriğinden daha çok demir bulunuyor

Dünyanın bazı yerlerinde tüketilen böcek, larva, sığır eti kadar, gram başına vücuda fazla miktarda demir içeriyor.

“Demir beslenmede önemli bir mineraldir, ancak az veya hiç et yemeyen insanlar arasında yaygın görülen bir demir eksikliği vardır. Bunun nedeni, insanlar bitkisel kökenli gıdalardaki demiri etten çok daha az emer” diyor Gladys O.

Peki hayvansal bazlı demirin daha kolay emilmesinin cevabı nedir ?

Cevap kanımızda bulunan demiri taşıyan bir kofaktör olan Hem ‘dir.

Latunde-Dada, böceklerin heme sahip olmamasına rağmen, hayvanlarda yetiştiriciliğin sera gazı emisyonlarıyla mücadele etmenin bir yolu olarak böcek yetiştiriciliği konusunda Birleşmiş Milletler forumu izledikten sonra omurgasızları incelemek için ilham aldı. ” Eğer böcek yemeye başlayacaksak, yeterli demiri olup olmadığını görmek zorunda kalacağız” diyor.

Böcekler, Güney ve Doğu Asya, Afrika ve Güney ve Orta Amerika’da yaşayan insanların günlük beslenmelerinin bir parçasıdır. Latunde-Dada’nın ekibi, çekirgeler (Sphenarium purpurascens), cırcır böcekleri (Gryllus bimaculatus), yemek kurdu (Tenebrio molitor) ve manda solucanları (Alphitobius diaperinus) olmak üzere dört ortak  böceği inceledi ve sığır filetosu ile karşılaştırdı. İlk adım olarak, araştırmacılar böceklerin ne kadar demir içerdiklerini basitçe ölçtüler. Kurutulmuş böcekleri toz halinde ezdiler ve demir içeriğini, ayrıca kalsiyum, magnezyum ve çinko da dahil olmak üzere diğer gerekli mikro besin maddelerini belirlemek  için spektrofotometri kullandılar. Kriketlerin(bir böcek türü) içerdiği demir miktarı 12.91 mg / 100 g iken , sadece sığır etinin 15.47 mg / 100 g’ı demir içeriyordu .

Ardından araştırmacılar biyoyararlanımı incelediler: Bu demirin ne kadarının insanlar tarafından gerçekten emiliyordu acaba? Bu emilim, bir dizi faktörden etkilenir – örneğin böcek bol miktarda demir içebilir, ancak gıdanın partikül boyutu veya insan sindirimi ile parçalanamayan böcek hücresi bileşenleri gibi sebeplerden demirin absorbe edilmesi zorlaşır. Bunu test etmek için, araştırmacılar önce mide koşullarını taklit etmek için düşük pH’daki sindirim enzimleri ile toz haline getirilmiş böcekleri karıştırdıktan sonra ince bağırsağı taklit etmek için nötr pH değerinde safra pankreatik özütü ekledi. Araştırmacılar yine spektrofotometri kullanarak, sindirilmiş malzemenin demir içeriğini belirledi. Biyoyararlanımı ölçmek için, daha sonra sindirilmiş örnekleri (her biri 20 μg demir içermektedir) insan epitel hücre kültürlerine ilave ettiler.

Nottingham Üniversitesinden mezun araştırmacı Darja Dobermann, “Böceklerin sığır filetosuyla karşılaştırıldığında ne kadar iyi performans gösterdiklerine biraz şaşkınım” diyor.  yetiştirme ve yeme böceklerinin beslenme bozukluğuyla nasıl mücadele edebileceklerini araştırıyor .

Latunde-Dada, araştırmaların sonucunda böceklerde bulunan demirin bitki kaynaklı demirden daha iyi performans sergilediğini tahmin ediyorduk ancak demir kaynağı olan et  ile aynı seviyede olacağını tahmin etmemiştik “diyor. Latunde-Dada “bu bulgular insanlarda da doğrulamaktadır. İnsanlar daha fazla besleyici böcek tüketirlerse, sağlığa ve çevreye faydalı olabilir.” diyor.

Kaynak : scientificamerican.com

1.911 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!