Beyin Glikozdan Fruktoz Üretir
Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırmacılarının yeni bir çalışmasına göre, fruktoz insan beyninde glikozdan dönüştürülüyor. Bulgu, JCI Insight dergisinde yayımlanarak, fruktozun beyindeki etkileri ve yeme alışkanlıkları hakkındaki soruları günışığına çıkartıyor.
Fruktoz, veya meyve şekeri; meyvelerde, balda, sebzelerde ve pek çok işlenmiş gıdada bulunan bir doğal bir basit şekerdir.
Fruktozun fazla tüketimi yüksek kan şekerine ve obezite gibi kronik hastalıklara sebep olur.
Yale Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bölümü’nde endokrinolog ve asistan profesör Dr. Janice Hwang ve yardımcı yazarlar, fruktozun ve diğer basit şeker olan glikozun beyin aktivitesine farklı etkileri olduğunu öncelikli bir çalışmada ispat ettiler.
Fakat fruktozun beyinde üretilip üretilmediği veya kan akışından geçip geçmediği bilinmiyordu.
Ekip, sorgulama için sekiz sağlıklı zayıf kişiye dört saatlik bir süre boyunca glikoz veriyordu.
Manyetik Rezonans Spektroskopisini (MRS) kullanarak, çalışmaya katılanların beyinlerindeki şeker konsantrasyonunu ölçtüler. Kandaki şeker konsantrasyonu da incelendi.
Dr. Hwang ve meslektaşları: ‘’Bu çalışmada, alternatif bir mekanizmayı test edebilmek için ara ürün konsantrasyonlarının müdahalesiz direkt ölçümlerini, yani fruktozun insan beyninde poliol yolu (glikoz > sorbitol > fruktoz) adı verilen bir metabolik yol aracılığıyla glikozdan endojen olarak üretilmesine izin veren MRS taraması kullanıyoruz.’’ açıklamasını yaptılar.
‘’Poliol yolu, glikolizden geçen glikoz yolunun bir yardımcısıdır, ve hiperglisemi ayarında, %30’a kadar glikoz bu alternatif yolla metabolize edilebilir.’’
‘’Sekiz sağlıklı kişi (4 kadın / 4 erkek; yaş – 28.8) MRS taramasından, 4 saatlik hiperglisemik kelepçe süresindeki intraserebral glikoz ve fruktoz seviyelerini ölçmek için geçtiler.’’
Araştırmacılar serebral fruktoz seviyelerinin, glikoz infüzyonuna karşılık olarak, kandaki fruktoz seviyelerindeki minimal değişikliklerle beraber önemli ölçüde yükseldiğini buldu.
Beyindeki yüksek konsantrasyondaki fruktozun sebebini poliol yolu sebebiyle olduğunu zannettiler.
‘’Bu çalışmada, ilk defa fruktozun insan beyninde üretilebildiğini gösterdik.’’ dedi Dr. Hwang.
‘’Beyinde fruktozun üretimi hayvanlarda da görülürken, insanlar da bu durum kanıtlanamadı.’’
Bulgular, yazarların da peşine düşmeyi planladığı birkaç anahtar soruyu da beraberinde getirdi.
‘’Beyindeki fruktozun sebebinin sadece fruktozun diyetsel tüketimi yüzünden olmadığını göstererek, fruktozun aslında yediğiniz herhangi bir şekerden gelebileceğini göstermiş olduk. Bu, fruktozun beyindeki etkilerini anlamakta başka bir boyut katıyor.’’ diyor Dr. Hwang.
‘’Beyindeki glikoz tamamen dolgun sinyaller gönderir, fakat fruktozda durum böyle değildir.’’
Araştırmacılara göre, beyinde glikozun fruktoza dönüştürülmesi, vücudun diğer kısımlarında da gerçekleşir.
‘’Bu yol, yüksek kan şekerinin olumsuz etkilerini gösterebileceği başka bir mekanizma olabilir.’’ dedi Dr. Hwang
Kaynak : sci-news.com