Bilgisayarlı İlaç Simülasyonları Umut Verici Diyabet ve Kanser Tedavisi Hakkında Uyardı

Bilgisayarlı İlaç Simülasyonları Umut Verici Diyabet ve Kanser Tedavisi Hakkında Uyardı

Araştırmacılar, bilgisayarlı ilaç simülasyonlarını kullanarak, doktorların her tür kanser ve hasta için belirli bir tedaviyi reçete etme konusunda dikkatli olmaları gerektiğini keşfettiler.

Metformin adı verilen ilaç, diyabet için geleneksel olarak reçete edilen bir tedavi yöntemi iken son yıllarda klinik ortamlarda kanser tedavisi olarak kullanılmıştır.

Araştırmacılar, metforminin büyük umut vaat ettiğini, ancak bazı kanser türleri için olumsuz sonuçları olduğunu belirtti.

Waterloo Üniversitesi’nde uygulamalı matematik alanında doktora adayı olan Mehrshad Sadria, metforminin harika bir ilaç olduğunu, olası tüm faydalarını yeni yeni anlamaya başladıklarını ve doktorların ilacın değerini vaka bazında incelemesi gerektiğini çünkü bazı kanserler ve bazı hasta profilleri için tümör hücrelerini strese karşı koruyarak amaçlanan etkinin tam tersi etki yaratabileceğini belirtti.

Bilgisayar simülasyonlu tedaviler, hem ilacı hem de kanserli hücreleri sanal bir ortamda çoğaltan modeller kullanır. Bu tür modeller, insanlarda klinik deneylere önemli bir başlangıç ​​sağlayabilir ve tıp pratisyenlerine sahada keşfedilmesi çok daha uzun sürecek bilgiler sağlayabilir.

Uygulamalı matematik profesörü ve Waterloo’da matematiksel biyoloji ve tıp alanında Kanada 150 Araştırma Başkanı olan Anita Layton, klinik ortamlarda, ilaçların bazen deneme yanılma yoluyla reçete edilebileceğini ve matematiksel modellerin, klinik denemeleri hızlandırmaya ve bazı varsayımları ortadan kaldırmaya yardımcı olduğunu belirtti ve bu ilaçla gördüklerinin çok faydalı olduğunu, ancak daha fazla çalışmaya ihtiyacı olduğunu ekledi.

Araştırmacılar, kanser ve diğer hastalıklar için metformin kullanımı düşünüldüğünde çalışmalarının hassas tıbbın önemini gösterdiğini söylüyorlar. Hassas tıp, her hastanın bireyselleştirilmiş tıbbi değerlendirme ve tedavi gerektirdiğini varsayan bir yaklaşımdır.

Sadria, hastalıkların ve tedavilerin karmaşık olduğunu, hastayla ilgili her şeyin önemli olduğunu ve yaş, cinsiyet, genetik ve epigenetik profiller gibi küçük farklılıkların bile bir ilacın etkisi üzerinde büyük bir etkiye sahip olabileceğini belirtti. Bütün bunların önemli olduğunu ve hastanın ilaç sonucunu etkileyebileceğini, ayrıca hiçbir ilacın herkes için işe yaramayacağını, bu nedenle doktorların metformin gibi tedavileri düşünürken her hastaya yakından bakmaları gerektiğini ekledi.

Sadria, Layton ve ortak yazar Deokhwa Seo’nun makalesi BioMed Central Cancer dergisinde yayımlandı.

Kaynak : sciencedaily.com

549 Kez Okundu

Ceyda Nur Kaya

Merhaba, ben Ceyda Kaya. 09.09.2000 İstanbul doğumluyum. Marmara Üniversitesi Kimya bölümü öğrencisiyim. Araştırma yapmayı, gelişmeleri takip etmeyi seviyorum. Bildiklerimi paylaşmayı seviyorum, bu nedenle İnovatif Kimya Dergisi’ nin haber çeviri ekibine katıldım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!