Bilim Adamları Karanlık Maddenin Gizemine Işık Tutuyor

Bilim Adamları Karanlık Maddenin Gizemine Işık TutuyorBilim adamları, Büyük Patlama sırasında evrende “karanlık madde”yi oluşturabilecek bir atom altı parçacığı belirlediler.

Evrenin %80’ine kadar karanlık madde olabilir, ama onlarca yıllık çalışmalara rağmen, fiziksel kökeni bir muamma olarak kaldı. Doğrudan görülemese de, bilim adamları yıldızlar ve gezegenler gibi görünür madde ile yerçekimi yoluyla etkileşimi nedeniyle var olduğunu biliyorlar. Karanlık madde ışığı emmeyen, yansıtmayan veya yaymayan parçacıklardan oluşur.

Şimdi, York Üniversitesi’ndeki nükleer fizikçiler gizemli konu için yeni bir aday ortaya koyuyorlar – son zamanlarda keşfettikleri d-yıldız heksaquark adlı bir parçacık.

Parçacık altı kuarktan oluşur – protonları ve nötronları oluşturmak için genellikle üçlü takımları birleştirilen temel parçacıklar. Önemli olarak, bir d-yıldızındaki altı kuark, bir bozon parçacığı ile sonuçlanır, bu da birçok d-yıldız bulunduğunda protonlar ve nötronlarla çok farklı şekillerde bir araya gelebilecekleri anlamına gelir.

York’taki araştırma grubu, Big Bang’den kısa bir süre sonra ortaya çıkan koşullarda, evren soğudukça ve maddenin beşinci halini (Bose-Einstein kondensatı) oluşturmak için genişledikçe, birçok d-yıldızlı heksaquarkın birlikte gruplanabileceğini öne sürüyor.

York Üniversitesi fizik bölümünden Dr. MIkhail Bashkanov ve Profesör Daniel Watts geçenlerde bu yeni karanlık madde adayının yaşayabilirliğinin ilk değerlendirmesini yayınladılar.

York Üniversitesi fizik bölümünden Profesör Daniel Watts şunları söyledi: “Evrendeki karanlık maddenin kökeni bilimdeki en büyük sorulardan biri ve şimdiye kadar boş kalan bir sorudur. İlk hesaplamalarımız, d-yıldız kondensatlarının karanlık madde için uygulanabilir yeni bir aday olduğunu belirtir. Bu yeni sonuç özellikle heyecan verici çünkü fizik için yeni bir fikir gerektirmiyor.”

Makalenin ortak yazarı, York Üniversitesi Fizik Bölümü’nden Dr. Mikhail Bashkanov şunları söyledi: “Bu yeni karanlık madde adayını kurmanın bir sonraki adımı, d-yıldızlarının nasıl etkileşime girdiğini daha iyi anlamak olacak – ne zaman birbirlerini çeker ve ne zaman birbirini iterler.

“Bir atom çekirdeğinde d-yıldızları oluşturmak ve özelliklerinin boş alanda olduklarından farklı olup olmadığını görmek için yeni ölçümlere öncülük ediyoruz.”

Işık için yeni bir olasılık-kuark karanlık madde Journal of Physics G Letters dergisinde yayınlandı.

Kaynakça: phys.org

551 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!