Bilim İnsanları Açıkladı: Şeker Kaynağı Diyabet için Fark Etmiyor

Bilim İnsanları Açıkladı Şeker Kaynağı Diyabet için Fark Etmiyor

Şekerli içecek tüketimini artıran kişilerin tip 2 diyabet hastalığına yakalanma riski yükseliyor.

Harvard T.H. Chan Halk Sağlığı Okulu’nca yapılan araştırmaya göre, şeker içeren içecek tüketimini artıran kişilerde tip 2 diyabet hastalığına yakalanma riski biraz daha yüksek.

Araştırmanın dikkat çekici bir yönü, içeceklere şekerin dışarıdan katılması ya da doğal olarak şeker içermesinin sonucu etkilememesi. Araştırmaya konu olan içecekler şekerli içecekler olarak adlandırılıyor. Bunlar arasında gazlı içecekler olduğu gibi %100 meyve suları da yer alıyor.

Çalışmada şeker yerine yapay tatlandırıcı içeren içeceklerin tüketilmesinin de diyabet riskini düşürmediği ifade edildi. Ancak günde 1 porsiyon şekerli içeceğin su, şekersiz kahve ya da çayla değiştirilmesi ile riskin düştüğü gözlendi. Araştırmanın, şekerli ve yapay tatlandırıcılı içecek tüketiminde uzun vadeli değişikliklerin tip 2 diyabet ile ilişkisinin incelendiği ilk çalışma olduğu belirtildi.

Ekim ayında Diabetes Care dergisinde yayınlanan çalışmanın, şekerli içecek tüketimini azaltarak bunları daha sağlıklı alternatiflerle değiştirmenin sağlık açısından faydalarını ortaya koyduğu ifade edildi. Çalışma, üç uzun süreli çalışmaya katılan 192 bin’den fazla kadın ve erkeğin 22-26 yıl arası bir dönemi kapsayan verilerine dayanıyor. Araştırmacılar katılımcıların şekerli içecek tüketimindeki değişimleri dört yılda bir yapılan gıda tüketim sıklığı anketleri ile elde edilen verileri temel alarak hesapladı.

Dışarıdan Eklenmiş Şeker ve Doğal Şeker Arasında Fark Yok

Veriler vücut kitle endeksi, beslenmeyle ilgili diğer değişiklikler, yaşam tarzı değişiklikleri gibi diğer faktörlere göre ayarlandığında, toplam şekerli içecek tüketimini, 4 yıllık bir süre zarfında günlük 120 ml düzeyinde artırmanın, bir sonraki 4 yıl içerisinde diyabet hastalığına yakalanma riskini %16 oranında yükselttiği gözlendi.

Dikkat çekici bir diğer sonuç ise, aynı süreçte yapay tatlandırıcılı içecek tüketiminde görülen 120 ml düzeyinde bir artışın, takip eden dönemde diyabet riskini %18 oranında artırması oldu. Ancak yazarlar yapay tatlandırıcılı içeceklerle ilgili verilerin dikkatli okunması gerektiğini, ters nedensellik durumu olabileceğini ifade ettiler. Yani diyabet riski taşıyan kişilerin şekerli içecek tüketiminden diyet içecek tüketimine geçmiş olabilirler; bu da diyet içeceklerle diyabetin bağlantılı olduğu görüntüsüne neden olmuş olabilir.

Diğer yandan; günde bir porsiyon şekerli içecek tüketimini keserek bunun yerine; su, şekersiz kahve veya çay tüketmeye başlayan kişilerde ise diyabet riskinin %2-10 arasında düştüğü görüldü. Çalışmada incelenen şekerli içeceklerde şeker kaynağının önemli olmadığı; gazlı içecekler gibi dışarıdan eklenen şeker yanında, %100 meyve suyu gibi doğal olarak şeker içeren içeceklerin de hastalık riskini aynı oranda artırdığı belirtildi.

Kaynak : gidahatti.com

400 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!