Bilim İnsanları Kumaştan Yapılmış Gerilebilir Batarya Ürettiler

Bilim İnsanları Kumaştan Yapılmış Gerilebilir Batarya Ürettiler

Binghamton Üniversitesi’nden bir araştırma grubu, tekstil tabanlı ve bakteri tahrikli bir biyobatarya ürettiler. Bu biyobataryalar bir gün giyilebilir elektroniklere entegre edilebilecek.

Binghamton Üniversitesi Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden Doçent Dr. Seokheun Choi’nin ekibi, tamamen tekstil tabanlı olup, daha önce üretilen kağıt tabanlı mikrobiyal yakıt hücrelerinin ürettiği kadar güç yaratabilen biyobatarya geliştirmeyi başardılar. Ayrıca, bu tekstil tabanlı biyobataryaların, tekrarlanmış testlerde stabil elektrik üretme performansı sergilediği görüldü.

Seokheun Choi, bu gerilebilir ve bükülebilir güç kaynaklarının tekstil bazlı biyobataryalar için standartlaştırılmış bir platform oluşturabileceğini ve gelecekte giyilebilir elektroniklere entegre edilmesinin muhtemel olduğunu belirtiyor.

“Çevreden gerçek zamanlı veri toplayabilen ve sistemlere kolayca entegre edilebilen esnek ve sıkıştırılabilir elektroniklere karşı net ve gittikçe artan bir ihtiyaç var. Bu elektroniklerin, hareketli vücut parçaları veya organlar gibi karmaşık ve kıvrımlı şekilli substratlar üzerinde güvenilir bir biçimde çalışması gerekiyor. Esneyebilen, gerilebilen ve minyatürize edilmiş biyobataryaların enerji sektöründe gerçekten kullanılabileceğini düşünüyoruz çünkü bu yapılar sürdürülebilir, yenilenebilir ve çevre dostu ürünler.”

Mr Choi; geleneksek bataryalar ya da enzimatik yakıt hücrelerine kıyasla, mikrobiyal yakıt hücrelerinin giyilebilir elektronikler için en uygun güç kaynağı olduğunu belirtiyor. Çünkü, mikrobiyal hücreler, biyokatalizörler olarak uzun süre boyunca stabil enzimatik reaksiyon verebiliyorlar. İnsna vücudu tarafından üretilen ter, bakterilerin yaşayabilmesi için destek olarak mikrobiyal yakıt hücrelerinin çok uzun vadeli çalışması için uygun ortamı yaratabilir.

Choi bir açıklamasında; insan vücudunda insan hücresinden daha çok bakteri hücresi bulunduğu göz önüne alındığında, giyilebilir elektroniklerde batarya olarak, bakteri hücrelerinin insan hücreleri ile birbirine bağlı bir biçimde kullanılmasının akla yatkın bir durum olduğunu belirtiyor.

Bu çalışma, National Science Foundation, Binghamton University Research Foundation ve Binghamton University ADL (Analytical and Diagnostics Laboratory) tarafından desteklenmiştir.

Kaynak : innovationintextiles.com

559 Kez Okundu

Melike Oya Oral

İzmir’de 1988 yılında doğdu. İzmir Atatürk Lisesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü’nü bitirdi. Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Executive MBA programlarında yüksek lisanslarını tamamladı. Temel ilgi alanı malzeme bilimleri. 2012’den beri özel sektörde beyaz eşya, yapı malzemeleri ve tekstil sektörlerinde ArGe ve yeni ürün geliştirme bölümlerinde görev almakta. Hali hazırda Sun Tekstil ArGe Merkezi’nde çalışıyor.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!