Bilim İnsanları Saç Proteinlerini Kullanarak İnsanların Kimliğini Belirleyen Adli Yöntem Geliştirdiler
Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı önderliğindeki disiplinlerarası bir araştırma ekibi, ilk defa insan saçında kodlu proteinlerdeki bilgiden yararlanan bir biyolojik kimlik belirleme metodu geliştirdi.
Biyolojik materyalden kimlik belirlemek, çoğunlukla DNA’daki genetik poliformizmi karakterize edebilme yetisine bağlıdır.
Bununla birlikte çevresel ve kimyasal süreçler DNA’yı, zaman içindeki kullanışlılığını kısıtlayarak bozar.
Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı’da kimyager ekip üyesi Dr. Brad Hart: ‘’Nükleer DNA, kimlik belirlemede altın değerinde bir standartdır, fakat fazlasıyla kırılgandır.’’ diyor.
‘’DNA molekülü ışıktan, ısıya maruz kaldığında veya diğer çevresel şartlar altında bozulduğunda, kimlik belirlemede kullanışsız bir hale gelir.’’
Tam tersi, protein DNA’dan daha stabildir, uzun periyotlarda sürüp gider ve saç, döküntü yapan cilt hücreleri, kemikler ve dişler dahil olmak üzere farklı dokularda bulunabilir.
Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı Adli Tıp Merkezi’nden biyokimyager Dr. Glendon Parker önderliğindeki bir ekip, insan saçında bulunan proteinin adli ya da arkeoloji senaryolarında kişileri tanımlamak için başka bir araç sunup sunamayacağını araştırdı.
Bilim insanları kadın ve erkeğe ait 66 Avrupalı-Amerikalı, 5 Afro-Amerikalı, 5 Kenya’lı saç örneğini ve 1750-1850 yıllarından kalan 6 iskelet parçasını incelediler.
Toplamda 185 saç proteini göstergesi bulmuşlardı. Bu bulguların bir kişiyi bir milyonluk nüfustan ayıran benzersiz bir model sağlamak için yeterli olacağını tahmin ediyorlardı.
Her bir protein göstergesi sayısının, sayıları 1000’e kadar çıkabilen insanları ayırt edebileceğine inanıyorlardı.
Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı ekip üyesi Dr. Deon Anex: ‘’Her ne kadar insanlar proteinleri miras olarak almıyorlarsa da, kendi proteinlerini üreten DNA’yı miras alıyorlar.’’ diyor.
‘’Sonuç olarak, bulduğumuz protein göstergeleriyle bir insanın DNA’sı arasında bir bağ var. Bunun neden bu kadar önemli olduğunun iki sebebi var: DNA kişiye özeldir ve kişinin ebeveynlerinden miras kalmıştır.’’
Proteini kullanan yeni kimlik belirleme tekniği, olay yeri incelemelerine ve arkeologlar için emniyet kuvvetlerine başka bir araç sunabilir.
Dr. Hart: ‘’DNA profillemesinin gelişiminin çok önceki günleri ile, protein bazlı kimlik belirlemeyle aynı pozisyondayız.’’
‘’Bu metot, adli tıp için oyunun kurallarını değiştirecek, ve bunu kanıtlamak için çok yol katettik, ancak bu yeni tekniğin tam potansiyeline ulaşılamayacağından , öncesinde bazı adımlar da atılmalıdır.’’
Kaynak : sci-news.com
Haberi Çeviren : Derya İnceli
Üniversite : Gazi Üniversitesi (Lisans Öğrencisi)
Bölüm : Kimya Bölümü
Mail : derinceli4@gmail.com
Not : Haberlerin dergi yönetimi ile çevirene haber verilmeksizin yayınlanması, kopyalanması, kendi web sitenize eklenmesi kesinlikle yasaktır. Bir yerde yayınlamayı düşünenler iletisim@inovatifkimyadergisi.com adresine ve de haberi çeviren arkadaşımıza mail atarak durumu belirtmeleri gerekmektedir.