Bilim İnsanları Tedavisi Olmayan Deri Hastalığı için Yeni Deri Üretti
Bilim insanları genetik mühendisliğiyle, doğuştan gelen ve tedavisi olmayan deri hastalığı için yeniden deri üretti.
Junctional epidermolysis bullosa (JEB), doğuştan gelen bir deri hastalığı. Hastanın derisinin kolayca kabarıp su toplamasına sebep olan bu rahatsızlık, kanser hücrelerinin gelişimine de sıradan insanlara kıyasla çok daha açık. Dünya genelinde yaklaşık 500 bin hastada bulunan JEB’in korkutucu yanı ise tedavisi olmaması. Haberin konusu olan hasta ise bir çocuk. Bakteri enfeksiyonu sebebiyle vücudundaki derinin üçte ikisini kaybeden küçük çocuğun tedavisi için bilim insanları deri üretimi gerçekleştiriyor. Almanya’daki Ruhr Üniversitesi’nde tedaviye gönderilen çocuğun hayatta kalmasını sağlamaksa pek kolay olmamış. Doktorlar İtalya’daki Modena and Reggio Emilia Üniversitesinde bulunan Center for Regenerative Medicine bölümü başkanıyla iletişime geçmiş
Bölümün başındaki Michele de Luca, geçmişte benzer şekilde deri üreterek küçük çaplı kaplamalar yapmış bir isim. Ancak bu boyutta bir çalışmaya daha önce adım atılmamış. İlk olarak çocuktan kök hücreleri barındıran deri hücreleri alan ekip, deriye zararsız bir virüs enjekte ediyor. Söz konusu virüs, hücrelerin mutasyon geçirmesine engel olmak amacıyla ekleniyor. Yeniden tasarlanmış deri ve kök hücreleri laboratuvarda “büyütülüyor”. Son olarak da hastanın vücuduna naklediliyor.
Hasta tüm bu süreç boyunca 8 aydan fazla hastanede kalarak tedaviyi tamamlamış. Vücudunun yüzde 80‘ini yeni deriyle kaplamayı başaran araştırmacıların hazırladığı makale ise Nature’da yayınlandı.
Kaynak : log.com.tr