Bilim İnsanları, Yiyecek Paketlerinde Kullanılabilecek Biyoplastikler Geliştirdi

Bilim İnsanları Yiyecek Paketlerinde Kullanılabilecek Biyoplastikler Geliştirdi

Kaunas Teknoloji Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı, yiyecekleri paketlemede kullanılabilecek biyoplastik üretmeyi başardı.

Küresel anlamda bir yılda üretilen plastik miktarı, neredeyse tüm insanlığın ağırlığına eşit ve bunun sadece %9’u geri dönüştürülüyor. Doğada çok çok uzun süreçler içerisinde parçalanan plastik, mikroplastik parçacıkları halini aldıktan sonra suya, toprağa, yediğimiz yiyeceklere karışıyor. İşin daha da karamsar tarafı ise tahminlere göre 2050 yılında okyanuslarda balıklardan daha çok plastik bulunacak olması.

Kendi oluşturduğumuz bu plastik problemlerimizle yine kendimiz uğraşıyoruz. Bu uğraşlar arasındaki önemli adımlardan bir tanesini Avrupa Parlamentosu, geniş alanda tek kullanımlık plastikleri yasaklayarak attı. Politikacıların yanı sıra bilim insanları da bu konuda daha çevre dostu çözümler arıyor.

Kaunas Technology of University (Kaunas Teknoloji Üniversitesi) kimyasal teknolojiler fakültesinden bilim insanları, gıda ürünleri için biyoplastikten, tamamen gübreleşebilir paketler oluşturdu. Araştırmanın yazarlarından Dr. Paulius Pavelas Danilovas “Organik gübrelerde birçok mikroorganizma bulunuyor ve plastikleri parçalayabiliyorlar” dedi.

Avrupa Birliği standartlarına göre, biyoplastiğin endüstriyel gübre merkezlerinde çözünmesi yaklaşık 6 ayı buluyor. Ancak evdeki gübre kutusunda bu süreç birkaç yıla kadar uzayabiliyor.

KTU laboratuvarlarında üretilen bu biyoplastikler, doğada en sık bulunan biyopolimer olan selülozdan üretildi. Dr. Danilovas’a göre çevre dostu olmak biraz daha pahalıya mâl oluyor. KTU laboratuvarlarında üretilen bu biyolojik olarak parçalanabilir paketler, normal paketlere göre birkaç kat daha pahalı. Ancak çevremiz ve geleceğimiz plastik torbalardan daha değerli.

Kaynak : webtekno.com

590 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!