Bilimsel Olarak Daha İyi Bir Espresso Nasıl Demlenir?

Bilimsel Olarak Daha İyi Bir Espresso Nasıl Demlenir

Fotoğraf: Bilgisayar simülasyonları ve deneyleri, daha tutarlı, daha ucuz espresso shot’ları hazırlama konusunda yeni bilgiler sunuyor.

Yapılan bir araştırmaya göre espressoyu daha uygun fiyatlı bir şekilde demleyebilmek için ipuçları ve püf noktaları mümkün.

Yeni bir araştırmada, iyi bir espresso demlemek için çok ince öğütülmüş kahve çekirdeklerine ihtiyaç olmadığından bahsediliyor.

İyi öğütülmüş çekirdeklerin aslında shot için en iyisi olduğu düşünülür çünkü tane boyutlarının küçük olması daha kolay çözünmelerini sağlarken suyun kahveyi emmesi için daha fazla zaman tanır.**

Araştırmacılar, espresso hazırlarken ve aynı işlemi bilgisayar simülasyonlarında denerken daha ince öğütülmüş kahvelerin bir noktaya kadar daha iyi emilim sağladığını buldular. Ayrıca 22 Ocak’ta Matter’de çevrimiçi olarak bildirdiklerine göre, standart bir makinede sıcak suyun, ince taneli kahvenin kalın taneliye göre daha iyi süzüldüğünü buldular.

İngiltere’deki Portsmouth Üniversitesi’nden matematikçi Jamie Foster, en iyi tanelerle yapılan hem deneyler hem de simülasyonlarda çok küçük taneciklerin bile espresso demlemek için kullanılan makinedeki boşluklara sıkıştığını söyledi.

Eugene’deki Oregon Üniversitesi’nde kimyager olan Christopher Hendon, ince öğütülmüş espressoyu tattıktan sonra, hem fazla çekilmiş kahvenin acı notalarını hem de az çekilmiş kahvenin ekşi ipuçlarını tespit ettiğini hatırlıyor. “Bu gerçekten garip bir lezzet” diyor.

Aynı zamanda iri taneli telve tıkanma sorununu ortadan kaldırdı ve daha tutarlı bir tat ortaya çıkardı. Üstelik Foster, bunu kahveyi daha verimli şekilde çekilmesiyle açıklıyor. Dolayısıyla maddi açıdan da daha az kahve kullanılıyor.  Araştırmacılar bu stratejiyi test etmek için Eugene’de bir kafe ile ortaklık kurdular. Eylül 2018’de başlayan bir yıllık satış verilerine göre, espresso shot’larını 20 gram ince öğütülmüş yerine 15 gram iri taneli ile demlemek 3.600 dolardan fazla tasarruf sağladı.

Kaynak: sciencenews.org

477 Kez Okundu

Elif Nur Doğan

1998 Ankara doğumluyum. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde bir yıl ingilizce hazırlık eğitimi aldım. Hacettepe Üniversitesi Kimya Bölümü mezunuyum. Sayısal ve sözel veri yönetiminde başarılı, global fikirli, sonuç odaklı ve çalışmaya istekli, liderlik ve iyi iletişim becerilerine sahibim. İlgi alanlarım: Kozmetik kimyası, farmasötik kimya, biyokimya ve nanoteknoloji vb. Eylül 2020'de, kimyaya olan ilgimi ve bilgimi artırmak, yabancı dilimi geliştirebilmek için gönüllü olarak İnovatif Kimya Dergisi ekibine katıldım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!