Bir İngiliz ekibi, pahalı laboratuvar malzemeleri üretmede 3 boyutlu yazıcının gücünü gösterdi

İngiltere, Nottingham Üniversitesi’ndeki Victor Sans grubundan bilim insanları 3 boyutlu yazıcı kullanarak  gümüş nanopartikül sentezini sağlayan bir model sistem için ucuz fakat karmaşık bir akış reaktörü tasarladı, üretti ve optimize etti.

Sürekli salınımlı  reaktörler, katı akış reaksiyonlarından katıların kristalleştirilmesi için kullanılırlar.Bu reaktörlerin karmaşık yapısı tarafından üretilen akış dinamikleri, reaktif karışımını geliştirir ve normal boru reaktörlere kıyasla reaktör içindeki katı çökelmeyi azaltır. Şimdiye kadar, bu reaktörler  şişirme camdan yapılırdı.Fakat bu işlemler çok zahmetli ve bir araştırma laboratuarı için pratik olmayan yüksek güçlü pompalar gerektiriyordu.

Sans ve ekibi, isteğe bağlı olarak ısmarlama reaktör üretmek için bilgisayar destekli tasarım ve 3 boyutlu  baskı kullandı. Baskı maliyeti ve kolaylığı, üretimin birden fazla reaktörü paralel çalışarak kolayca ölçeklendirilebileceği anlamına geliyor. Sans, basılı reaktörün akış dinamiğinin, benzer kanal genişliğine sahip  bir boru şekilli  reaktörden daha küçük ve daha düzenli olan nanoparçacıkların süspansiyonlarına nasıl dönüştüğünü ve bunun aksine, gümüş çökeltiler tarafından çabucak tıkandığını söyledi.

Her biri yaklaşık 8 £ olan ve 5 saatlik yazıcı zamanına ihtiyaç duyan reaktörlerle Sans, hayaletlerimizi kullanarak  tamamen yeni geometriler üretmemize engel olan hiçbir şey olmadığını iddia ediyor.

Kaynak : chemistryworld.com

676 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!