Bir Yüzücü Boğulmak Üzereyken Alarm Veren Sualtı Hareket Sensörü

Bir Yüzücü Boğulmak Üzereyken Alarm Veren Sualtı Hareket Sensörü

Birçok esnek fitness takip cihazı suya daldırılamaz çünkü bu cihazları tamamen su geçirmez hale getirmek için yapılması gereken kaplamalar, onları giyilmesi rahatsız edici bir hale getirir. Şimdi, ACS Nano’da rapor veren araştırmacılar, iletken kumaşa ince, kaygan bir kaplama uygulayarak nefes alabilen bir su altı hareket sensörü oluşturmuşlardır. Sensörü, bir yüzücünün boğuluyor olabileceğinin göstergesi olarak hareket etmeyi bıraktığında bir akıllı telefon uygulamasını kablosuz olarak uyaran akıllı bir cihaza entegre etmişlerdir.

Sualtı hareket sensörleri, kalp atış hızının izlenmesi ve yüzücülerin aktivite ve güvenliğinin izlenmesi gibi birçok uygulamaya sahip olabilir. Bununla birlikte, bu elektronik aksamları korumaya yönelik mevcut yöntemler, cihazları kalın ve hava geçirmez hale getirerek cilt tahrişine de neden olabilir.

Ancak önceki araştırmalar, ince, hatta polidimetilsiloksan (PDMS) katmanlarının su altında esnek hareket sensörlerini korumak için yeterli su itme sağladığını göstermişti, ancak kaplamanın rahat olup olmayacağı belli değildi. Bu nedenle, Jianying Huang, Cheolmin Park, Yuekun Lai ve meslektaşları, kablosuz bir su altı hareketi algılama sisteminin parçası olacak kumaş tabanlı bir sensör için su geçirmez bir kaplama olarak PDMS’yi test etmek istemişlerdir.

Bunu yapmak için, araştırmacılar bir parça polyester örgü kumaşı bir grafen oksit çözeltisine ve ardından hidroiyodik aside daldırdılar. Son daldırma, PDMS mikropartikülleri ve nanopartiküller içeren bir çözeltiye yapılmıştır. İlk testler, kaplanmış kumaşın iletken ve su itici olduğunu, ancak yine de hava geçirgen olduğunu göstermiş, bu da malzemenin giyilmesinin rahat olacağını göstermiştir.

Kaplanmış kumaştan bir numune, bir kişinin parmağına takıldığında ve daha sonra su altında büküldüğünde, ölçülebilir bir elektrik tepkisi üretmiştir.

Ekip, elektrik yanıtını bir akıllı telefon uygulamasına kablosuz olarak iletebilecek akıllı bir su altı hareket sistemi oluşturmak için kumaş tabanlı sensörü bir güç kaynağı ve bir veri toplayıcı ile birleştirmiştir. Akıllı cihaz, yüzen motorlu bir oyuncak bebeğe giydirildiğinde uygulama, bebeğin bacak hareketlerini takip etmiştir.

Tehlikedeki bir yüzücüyü simüle etmek için bebeğin tekme hareketi kapatılmış ve uygulama kırmızı bir uyarı mesajı göndermiştir. Araştırmacılar, akıllı hareket sensörünün suyu ittiği için yüzücülerin güvenliğini izlemeye yardımcı olabileceğini ve diğer su altı sensörlerinde kullanılabileceğini söylüyorlar.

Kaynak: techxplore.com

555 Kez Okundu

Hacer Demir

27 Nisan 1993’te Bursa’da doğdu. Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü ve Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Marka İletişimi bölümü mezunu. UÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü'nde yüksek lisans yapıyor. İlgi duyduğu alanlarda eğitim ve programlara katılmayı, yeni şeyler öğrenmeyi ve kendini geliştirmeyi seviyor. Yenilikçi haberleri takip etmeyi ve çeviri yapmayı sevdiği için 2017 yılından bu yana İnovatif Kimya Dergisi ekibinde yer alıyor.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!