Hidrojen Üretimi için Yeni Gelişme

Hidrojen Üretimi için Yeni Gelişme

Hidrojen üretimindeki yeni keşif, sürdürülebilir yakıt üretimi için gelecekte geniş kapsamlı etkilere neden olabilir.

Curtin Üniversitesi’ndeki yeni araştırma ile, sudan hidrojen üretiminde geniş ölçekte temiz enerji üretiminin önünü açacak olan daha ucuz ve daha etkili bir elektrokatalizör geliştirildi.

Bilim insanları genellikle, suyun hidrojene dönüştüğü reaksiyonu hızlandırmak için platinyum gibi değerli metal katalizörler kullanmaktaydı. Etkisiz olan katalizörlere daha ucuz olan nikel ve kobalt eklemenin performanslarını arttırdığını ve bu durumun suyu parçalamak için gereken enerjiyi azaltıp hidrojen verimini arttırdığı bulundu.

Curtin Üniversitesi’nden Dr. Guohua Jia, “Bu keşif, sürdürülebilir yakıt üretimi için gelecekte geniş kapsamlı etkilere sahip olabilir.” dedi ve ekledi “Araştırmamız sonucunda düşük performanslı demir-sülfür tamamen uygulanabilir ve verimli bir katalizöre dönüştürüldü.”

“Daha yaygın olan bu malzemeleri kullanmak; mevcut olan standart malzemeden, rutenyum oksit, daha ucuz ve daha verimli oldu.”

“Bulgularımız sadece mevcut seçenekleri geliştirmekle kalmayıp, aynı zamanda diğer uygulamalarda da faydalı olabilecek yeni, verimli bir katalizör ortaya koyuyor.

“Ayrıca, enerji sektöründe gelecekteki araştırmalar için yeni yollar açarak Avustralya’yı yenilenebilir ve temiz enerji araştırma ve uygulamalarında ön plana çıkarıyor.”

Dr. Jia sıradaki adımın, ekibin çalışmalarını geniş ölçekte deneyip ticari uygulanabilirliğini test etmek olduğunu söyledi.

“Ulusal enerji piyasasının yalnızca %21’i yenilenebilir kaynaklardan elde edilmekte olup, fosil yakıttan temiz enerjiye geçişte Avustralya’nın daha fazla çaba sarf etmesi gerektiğini açıkça gösteriyor.” dedi Dr. Jia.

“Ancak bu geçiş, yalnızca araştırmalardan elde edilen bilgilerin gerçek çözümlere ulaşmasıyla ve enerji sektöründeki uygulamalarla mümkün olabilir.”

Kaynak: chemeurope.com

552 Kez Okundu

Pelin Alaca

1997 yılında İzmir'de doğdum. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kimya Mühendisliği lisans son sınıf öğrencisiyim. Kendi okuduğum bölüm ve yakın disiplinlerle ilgili sürekli olarak güncellemeleri takip etme imkânı ve öğrendiklerimi paylaşma fırsatı yakalamam bu dergiye katılmamda büyük bir motivasyon kaynağı oldu. İlgilendiğim konular arasında sürdürülebilir teknolojiler, yenilenebilir enerji kaynaklı yakıt üretimi ve uzay teknolojileri bulunmakta.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!