Birleşik Krallık’ta Plastik Mikro Tanecik Yasağı Yürürlüğe Girdi

Birleşik Krallık'ta Plastik Mikro Tanecik Yasağı Yürürlüğe Girdi

Uzun süre önce sözü verilen bir yasağın geçtiğimiz günlerde yürürlüğe girmesinin ardından Birleşik Krallık’ta artık kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinde plastik mikro tanecikler kullanılamayacak.

Yüz temizleyicileri ve diş macunu gibi ürünlerden kaynaklanan binlerce ton plastik mikro taneciğin her yıl vahşi yaşama zarar verdikleri ve nihai olarak da insanlar tarafından yenildikleri denizlere karışmaktadır. Birleşik Krallık hükümeti 2015’te bir yasağı takiben 2016 Eylül ayında plastik mikro tanecikleri yasaklama sözü vermişti.

“Dünyanın okyanusları bizim en değerli doğal varlıklarımızdır ve değerli deniz yaşamımızı mahveden plastikle mücadele etmek için harekete geçmeye kararlıyım,” demiştir Çevre Bakanı Thérèse Coffey. “Şimdi bu önemli adımı attık, dünyaya liderlik edecek bu yasağı nasıl inşa edebileceğimizi ve diğer plastik atık formlarıyla mücadele edeceğimizi kanıtlayacağız.”

Fauna & Flora International’dan Dilyana Mihaylova “Bugün sağlam bir mikro tanecik yasağı yürürlüğe girdiği için memnunuz. Umarız bu yasak daha temiz ve sağlıklı okyanuslar için verilen mücadelede yeni bir dönemin doğmasına yardımcı olur.”

Plastik poşetler için olan hareket için baskı yükseliyor – dünyada her dakika bir milyon plastik poşet satılıyor. Aralık ayında Birleşik Krallık’ın çevresel denetim komitesi (EAC), diğer ülkelerde geri dönüşüm oranlarını başarılı bir şekilde arttıran bir depozit iade tasarısı için çağrıda bulundu.

EAC başkanı Mary Creagh: “Mikro tanecik yasağı doğru yönde atılan bir adımdır ama daha yapılacak çok şey vardır. Bir yasak çağrısında bulunduğumuz için komitem de plastik kaplamalı kahve bardakları için bir depozit iade tasarısı önerdi ve paketlemelerinden dolayı üreticileri sorumlu kılmak için reform tasarısı önerdi. Hükümetin cevabını duymak için sabırsızlanıyoruz.”

Pazar günü, başbakan Theresa May “2015 yılında plastik poşetler konusunda 5p değişimini tanıttık, şimdi görüyoruz ki 9 milyar daha az poşet kullanılıyor. Bu gerçek bir fark yaratıyor. Tek kullanımlık poşetler için de aynısını yapmak istiyoruz. #BluePlanet2’yu izleyen hiç kimse bir şeyler yapmamız gerektiğinden şüphe duymayacaktır ve yapacağız da.” Şeklinde tweet atmıştır.

May’in hükümeti, fildişi satışları ve sirklerdeki yabani hayvanları da içeren bir dizi çevresel hareketin sinyalini verdi.

Siyasi gözlemciler, hareketlerin genç oyverenlerin desteğini kazanmaya çalıştığını ve başbakanın bu hafta çevre üzerine bir demeç vermesinin beklendiğini söyledi. Öte yandan kentsel bölgelerde binlerce hava kirliliğinin prematüre ölüme yol açan yasa dışı seviyeleri büyük bir poliçe düzenlemesi konusunda hükümetin hareketi, şehir liderleri tarafından “ne yazık ki yetersiz” ve doktorlar tarafından da “affedilemez” şeklinde yorumlandı.

Kaynak: theguardian.com

675 Kez Okundu

Hacer Demir

27 Nisan 1993’te Bursa’da doğdu. Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü ve Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Marka İletişimi bölümü mezunu. UÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü'nde yüksek lisans yapıyor. İlgi duyduğu alanlarda eğitim ve programlara katılmayı, yeni şeyler öğrenmeyi ve kendini geliştirmeyi seviyor. Yenilikçi haberleri takip etmeyi ve çeviri yapmayı sevdiği için 2017 yılından bu yana İnovatif Kimya Dergisi ekibinde yer alıyor.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!