Bitki Temelli Yenilenebilir Enerji Kaynağı Keşfedildi

Bitki Temelli Yenilenebilir Enerji Kaynağı Keşfedildi

Fotoğraf: Biyokütle veya bitki maddesindeki güçlü kimyasal bağlar, araştırmacıların yeni geliştirdiği kimyasal yöntem sayesinde elektrik ve su ile kırılabilir.

Bu kimyasal araçlar, fosil yakıtlara olan bağımlılığımızı azaltabilecek bitki temelli yenilenebilir enerjinin kullanımını sağlayabilir.

Artan enerji fiyatları ve fosil yakıtların küresel iklim üzerindeki etkileri düşünüldüğünde bilim insanlarının yenilenebilir enerji kaynaklı ürünlere giden yolları keşfetmeleri acil bir ihtiyaç haline geldi.

Michigan State Üniversitesi Doğa Bilimleri Koleji’nde organik kimya profesörü olan Ned Jackson, “ABD’de günde 20 milyon varil petrol kullanıyoruz; bu, dünyanın kullanımının yaklaşık beşte biri. “Benzin ve galon sürahilerinden tezgahlara ve giysilere kadar tüm sıvı yakıtlarımız ve üretilen malzemelerin neredeyse tamamı petrol – ham petrol ile başlar.” dedi.

Günlük yaşamın tüm bu yönleri için fosil yakıtlardan yenilenebilir karbon kaynaklarına geçiş araçları sağlamak hayati önem taşımaktadır. Bununla birlikte, en iyimser tahminlere göre Jackson, “ABD’de biyokütleden yıllık olarak hasat edebileceğimiz şey, içinde ülkenin kullandığı ham petrolün yalnızca üçte ikisi kadar karbon var” dedi.

Şu anda Illinois Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırmacı olan eski yüksek lisans öğrencileri Jackson ve Yuting Zhao, biyokütle veya bitki maddesindeki güçlü kimyasal bağları kırmak için elektrik ve su kullanan kimyasal bir süreç keşfettiler. Bu “elektrokatalitik” yaklaşım, genellikle kağıt üretiminin bir yan ürünü olarak boşa harcanan veya yakılan, karbon açısından zengin bir biyokütle bileşeni olan lignine uygulanabilir. Bu yeni teknik, potansiyel olarak çevresel kirleticileri yok etmek için kullanılabilir.

Çalışma yakın zamanda Nature Communications dergisinde yayınlandı.

Küresel bir hedef, petrolün yerini almasını sağlamak için biyokütlede depolanan hem karbonu hem de enerjiyi kullanmaktır. Ancak bu karmaşık, dayanıklı ve düşük enerjili malzemeyi yakıtlar ve ürünler için yapı taşları haline getirmek için yeni ve verimli yöntemlere ihtiyaç var. Spesifik olarak, karbon ve enerji içeriğini mümkün olduğu kadar korurken ve hatta arttırırken, onu birbirine bağlayan güçlü kimyasal bağları koparmak için araçlara ihtiyaç vardır.

Jackson, “Bizi harekete geçiren fikirlerden biri, petrolün ana kullanımının, enerji üretmek için yakılan ve atmosfere sera gazlarını salan yakıt olmasıydı. “Yeni gelişen bilim, bugün kullandığımız fosil petrolün bir kısmının yerini almak için yararlı karbon bileşiklerinin çıkarılmasına yönelik bir adımdır.” dedi.

Kaynak: scitechdaily.com

904 Kez Okundu

Elif Nur Doğan

1998 Ankara doğumluyum. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde bir yıl ingilizce hazırlık eğitimi aldım. Hacettepe Üniversitesi Kimya Bölümü mezunuyum. Sayısal ve sözel veri yönetiminde başarılı, global fikirli, sonuç odaklı ve çalışmaya istekli, liderlik ve iyi iletişim becerilerine sahibim. İlgi alanlarım: Kozmetik kimyası, farmasötik kimya, biyokimya ve nanoteknoloji vb. Eylül 2020'de, kimyaya olan ilgimi ve bilgimi artırmak, yabancı dilimi geliştirebilmek için gönüllü olarak İnovatif Kimya Dergisi ekibine katıldım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!