Metanol Biyotransformasyonu Mayadan Verimli Yağ Asidi Üretimi Sağlar

Metanol Biyotransformasyonu Mayadan Verimli Yağ Asidi Üretimi Sağlar

Yağ asitleri ve türevleri, gelişmiş biyoyakıtlar, deterjanlar, yağlayıcılar, yüzey aktif maddeler vb. üretmek için umut verici hammaddelerdir. Mevcut yağ asitleri arzı, esas olarak, büyük miktarlarda ekilebilir arazi gerektiren bitkilerden ekstraksiyon yoluyladır.

Metanol, biyo-üretim için ideal ve yenilenebilir bir hammaddedir. Metanol biyotransformasyonu, ekilebilir arazi ve tatlı sudan bağımsız olarak yağ asidi üretimi için sürdürülebilir bir yol sağlayabilir.

Yakın zamanda, Çin Bilimler Akademisi’ne (CAS) bağlı Dalian Kimyasal Fizik Enstitüsü’nden (DICP) Prof. Zhou Yongjin liderliğindeki bir araştırma grubu hücresel metabolizmayı yeniden bağlayarak ve metanol toksisitesini hafifleterek tek metanolden serbest yağ asitlerinin (FFA) verimli üretimi için Maya Ogataea polimorfunu tasarlamıştır.

Bu çalışma Nature Metabolism’de 11 Temmuz’da yayınlandı.

Maya, pişirme ve demleme için yaygın olarak kullanılır ve metanol bazlı biyo-üretim için ideal bir konakçıdır. Bununla birlikte, hücresel metanol metabolizması yüksek düzeyde düzenlenir ve metanol toksisitesi biyosentetik verimliliği sınırlayabilir. Özellikle metanol toksisitesi, metanol metabolizması ve ürün biyosentezi ile ilgili sınırlı bilgi bulunmaktadır.

Araştırmacılar, metanolde mühendislik ürünü FFA üreten Ogataea polymorpha’nın büyüme eksikliğini gözlemlediler ve bu eksiklik adaptif laboratuvar evrimi ile onarıldı. Çoklu omik analizi (genomik, transkriptomik ve lipidomik), FFA aşırı üretiminin fosfolipid hemostazını bozduğunu gösterdi.

Bu üstün konakta metabolik bir yeniden kablolama, yüksek düzeyde bir FFA birikimi elde etti (15.9 g/L’ye kadar).

Prof. Zhou, “Bu çalışma, biyo-üretimler sırasında metanol toksisitesinin mekanizmalarını ortaya koyuyor ve endüstriyel uygulamalar için katma değerli ürünlere verimli metanol biyotransformasyonu sağlıyor” dedi.

Kaynak: phys.org

815 Kez Okundu

İrem Şahin

1999 yılında İstanbul’da doğdum. 2017 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya bölümünü kazandım. Bir yıl İngilizce hazırlık eğitimi aldıktan sonra lisans eğitimime başladım. Şu an 4. sınıf kimya bölümü öğrencisiyim. Kimya ile ilgili güncel gelişmelerden haberdar olmanın ve edindiğim bilgileri insanlarla paylaşmanın benim açımdan faydalı olacağını düşündüğümden İnovatif Kimya Dergisi ekibine dahil oldum. İlgi alanlarım: Adli kimya, analitik kimya, fiziksel kimya, ilaç kimyası, kozmetik kimyası.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!