Bitkiden Üretilen Sakızlı Şeker Vegan ve Vejeteryanlerin Vitaminlerini Almasına Yardım Ediyor
Dünya çapında milyonlarca insan dini, etik, çevresel veya ekonomik nedenlerle vegan ve vejeteryan besleniyorlar. Bu beslenme biçimlerinin sağlığa faydaları olduğu iddia edilsede, iyi planlanmadığı veya doğru şekilde takviye edilmediği zaman B12 ve D3 vitaminleri gibi temel vitaminlerden eksik kalabiliyorlar. Şu an, ACS Food Science & Technology’de rapor veren araştırmacılar, çilek aromalı bir sakızı bu vitaminlerle birleştirdiler ve onu herhangi bir hayvansal ürün olmadan formüle ettiler, böylece veganlar ve vejeteryanlar için önerilen günlük alınması gereken miktarlarına (RDA) ulaşabilirler.
B12 vitamini gibi bazı temel vitamin ve mineraller yalnızca hayvansal ürünlerde bulunurken, diğerleri başka kaynaklardan elde edilebilir. Örneğin, insanlar derileri güneş ışığına maruz kaldığında D3 vitamini üretebilirler, ancak çoğu insan bu vitamin ihtiyacını karşılamak için yeterince dışarıda durmaz. Bu nedenle, veganlar ve bazı vejetaryenler tarafından tüketilmeyen balık, yumurta ve sakatatlar yoluyla alınırlar. Vitamin eksikliklerinden kaçınmak için, bitki bazlı beslenme biçimine bağlı insanlar genellikle takviye alırlar, ancak farklı çözünürlükleri nedeniyle hem B12 vitaminin hem de D3 vitamininin tek bir hapta bulunması zordur. Bunun için bir çözüm, onları sakızlı şekerler gibi emülsiyonla doldurulmuş jellere koymak olabilir. Önceki araştırmacılar, bitki bazlı bir polisakkarit olan pektinin hayvansal ürün içermeyen gıdalarda jelleştirici madde olarak kullanılabileceğini göstermişti. Bu nedenle, Samantha Pinho ve meslektaşları, tüketiciler tarafından kabul edilebilecek B12 ve D3 vitaminleri ile zenginleştirilmiş sakızlı bir şeker üretmek için pektin gibi sadece bitki bazlı malzemeleri kullanıp kullanamayacaklarını görmek istediler.
Araştırmacılar önce sitrat tamponu, inülin, arap zamkı, keten tohumu yağı ve vitamin D3’ü birleştiren bir emülsiyon yaptılar ve ayrıca bir sitrat tamponunda bir tür pektin, kalsiyum klorür ve B12 vitamini çözerek pektin jeli yaptılar. Ardından, emülsiyonu şekerli pektin jele hızla karıştırarak, ekip emülsiyonla doldurulmuş bir jel üretti. Jel, kuruduktan sonra kırmızımsı yapışkan bir malzeme haline geldi. Bunu uygun bir gıda ürününe dönüştürmek için araştırmacılar doğal bir çilek aroması eklediler ve jeli yarım inç genişliğindeki şekerler haline getirdiler. Duyusal testlerde, eğitim almamış 120 panelist sakızlara tat, renk, aroma ve genel kabul edilebilirlik açısından yüksek puanlar verdi. Panelistlerin yaklaşık yarısı, zenginleştirilmiş sakızlıyı satın alacaklarını söylerken, %36’sı da ürünü satın alabileceklerini söyledi. Araştırmacılar, sonuçlarının gıda ürünlerini daha besleyici hale getirmenin yolunu açtığını söylüyor.
Kaynak: phys.org