Biyosentetik Skualen Üretimi Sayesinde Sayısız Köpek Balığının Hayatı Kurtuluyor

Biyosentetik Skualen Üretimi Sayesinde Sayısız Köpek Balığının Hayatı Kurtuluyor

Skualen birçok aşı üretimi için gereklidir, fakat neredeyse sadece köpek balıklarından elde edilir. Bilim insanları şimdi bu maddeyi ilk defa laboratuvarda ürettiler.

Graz (Avusturya). Hidrokarbonlar ve Triterpenler grubundan doymamış bağlı, organik bir bileşik olan Skualen (C30H50), bir çok aşının önemli bir bileşenidir. Gelecekte aşı kuvvetlendiriciler, SARS-CoV-2 ye karşı aşının üretiminde de kullanılabilir. Yağlı sıvı Skualen, şeker kamışı ve amarant gibi bitkiler de dahil olmak üzere, neredeyse tüm yüksek organizmalarda bulunur. Fakat ana kaynak olarak hala , karaciğeri talep edilen bileşeni  özellikle yüksek konsantrasyonlarda sağlayan köpek balıkları hizmet etmektedir.

Çevre Kurumları ve Hayvan Koruma Organizasyonları’nın tahminlerine göre, farmasötik, kozmetik ve besin takviyesi endüstrilerinde kullanılmak üzere skualen çıkarmak için her yıl yaklaşık üç milyon köpekbalığı öldürülmektedir. Yağ aynı zamanda SARS-CoV-2 aşıları üretmek için de kullanılmaktaysa , Shark Allies gibi kuruluşlara göre ek olarak 500.000 köpekbalığı gerekebilmektedir. Bu nedenle STK (Sivil Toplum Kuruluşu) , köpekbalıklarını öldürmeden skualen sağlayacak alternatifler bulmak için bilime başvurmaktadır.

Bitkisel Skualen Çok Pahalı

Bileşen, prensip olarak bitkilerden elde edilebilmektedir. Endüstri, yüksek maliyetler sebebiyle bu imkanı reddetmektedir. Graz Tıp Üniversitesi bilim insanları , bitkisel Skualenlerin hayvansal Skualenlerden yaklaşık %30 daha pahalı olduğunu hesaplamıştır. Avusturya Endüstriyel Biyoteknoloji Merkezi (acib) şimdi başka bir imkanı tanıttı. Avusturyalı bilim insanları, bitkisel skualen veya derin deniz köpekbalıklarının karaciğerinden elde edilen hayvan skualenini kullanmak yerine ekmek mayasından (Saccharomyces cerevisiae) biyosentetik olarak üretilen maddeler kullandılar. Bu amaçla, mayada Amber kokusu üretildi. Acib’den Harald Pichler şunu söylemektedir; “skualen, sterol biyosentezinin bir parçası olarak ortaya çıkan bir ara üründür.”

Endüstriyel Uygulama Mümkün müdür?

Bilim adamları daha sonra süreci geliştirdiler. Pichler’in açıkladığı gibi, “maya suşu bu yağı zaten ürettikten sonra, ekip Metabolik Mühendislik yoluyla belirli metabolik yolları modüle edebildi, böylece maya hücreleri aniden birden fazla skualen biriktirdi.” Deneylerde, birkaç gram saf skualen zaten üretilebiliyordu. Pichler’e göre bu, “sürecin laboratuvar ölçeğinde işlediğini” kanıtlamaktadır.

Şimdi bilim insanları suşları optimize etmek istemektedirler, böylece skualen endüstriyel ölçekte de üretilebilecektir. Yeni üretim yöntemi potansiyel olarak milyonlarca köpek balığının hayatını kurtarabilir. Şu anda bir ton skualen başına yaklaşık 3.000 köpek balığı öldürülmektedir. Ayrıca bilim insanlarına göre mikroorganizmalar tutarlı bir kalite sağlamaktadır. Skualenin yapay üretimi yalnızca çevreyi ve köpek balıklarını korumakla kalmaz, aynı zamanda endüstriye de yarar sağlamaktadır.

Kaynak : forschung-und-wissen.de

780 Kez Okundu

Esra Erdem

1994 Mersin doğumluyum. Lisans eğitimimi Ankara Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümünde tamamladıktan sonra Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı eğitimini tamamlayarak Danışmanlık sertifikamı aldım. Lisans diplomamı elime aldıktan sonraki mesleki hayatımda 2 ayrı firmada yaklaşık 3 yıllık iş tecrübem oldu. Bu iş tecrübelerimden birisi Yapı Malzemeleri ve Beton Katkı Kimyasallarının üretimi üzerine olan bir firmada, diğer iş tecrübem ise Polimer ve Kimyasal Ambalaj üretimi üzerine olmuştur. Mesleğimle bağlantılı olan her türlü alanda araştırma yapmaktan ve bildiklerimi insanlarla paylaşmaktan zevk aldığımdan dolayı İnovatif Kimya ekibine katıldım. İlgi alanlarım: Nükleer Enerji, Yenilenebilir Enerji, Nanoteknoloji, Biyoteknoloji, Cam,Seramik,Gıda,İlaç,Organik tarım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!