BMW i’nin Son Harikası: Uçan Giysi

BMW inin Son Harikası Uçan Giysi

2011 yılında plug-in elektrikli araçlar tasarlamak ve üretmek için kurulan bir BMW alt markası olan BMW i, BMW grup şirketi Designworks (Newbury Park, Calif., U.S.), hava sporcusu ve profesyonel paraşüt atlayıcısı Peter Sazmann ile birlikte elektrikle çalışan ilk uçan giysiyi geliştirdi ve uçuş Avusturya dağları üzerinde başarıyla yapıldı. Salzmann, Kasım 2020’de 3,000 metre yükseklikteki bir helikopterden atladıktan sonra dünyanın elektrikli uçan giysi ile gerçekleşen ilk insan uçuşu olduğu söylenen uçuşu tamamladı. Uçan giysi, karbon fiber ve aluminyum içermektedir.

Toplam 15 kW kapasiteli 2 adet 13 cm karbon kanat tarafından itilen giysi Salzmann’ın irtifa kazanmasına ve Avusturya’daki Three Brothers dağının zirvesi üzerinde uçmasına olanak sağladı. Giysi, uçuşun ortasında  saatte 186 mil azami hıza ulaştı. BMW i’ye göre “elektrikli uçan giysi”, genellikle saatte yaklaşık 60 mil azami yatay hıza ulaşılabilen bir spor olan cesur hava sporlarında ve “Pay for Peril” macera turizminde yeni fırsatlar yaratacak. Salzmann, BMW’ye “Zamanında arkadaşımla ve bir paraşütle atlama danışmanıyla beraber serbest paraşüt ve paraşütle yüksekten atlama için kıyafet fikirleri geliştiriyordum. Bunlardan bir tanesi yardımcı bir motor ile ilgiliydi ve bu benim  aklımdan çıkaramadığım bir düşünceydi. Bulunduğum yerdeki dağdan  uçan giysi giyerek atlayıp bahçeme konma fikrini büyüleyici buldum.” dedi ve 2017’de fikri BMW’ye sunarak işe koyuldu. 

BMW’nin marka deneyimi başkan yardımcısı Stefan Ponivka “Elektrikli tahrik sistemleri ve yenilikçi malzeme ve teknolojilerle gelecek odaklı yaklaşımımız, Peter Salzmann’ın sıradışı fakat hayran bırakan fikrine mükemmel bir şekilde uyuyordu. Peter Salzmann vizyonu, tutkusu ve cesaretiyle BMW i markasının duruşunu mükemmel bir şekilde temsil ediyor. Ayrıca derinlemesine teknik bilgi ve markaya ilişkin çok net bir anlayışla birleşen fiziksel çabasından da etkilendim.” dedi.

“Fütüristik bir mini denizaltıya” benzeyen son tasarım, karbon fiberden  oluşmasının yanı sıra, sol kolda başparmakla çalıştırılan bir gaz koluna da sahip. Elektrikli tahrik sistemi, elbisenin göğüs plakasına takılı 50 volt lityum pil ile çalışmaktadır ve 15 dakikaya kadar itme gücü üretebilir. Uçan giysi, tamamen elektrikli otomobil serisi üreticisi olan BMW i markasıyla uyumlu olarak, yenilenebilir enerji ile doldurulabilir. 

Salzmann, BMW’ye “Sürdürülebilirlik benim için çok önemli ve günlük hayatıma entegre etmeye çalıştığım bir şey. Gökyüzü ve yeryüzü ile doğanın tadını çıkarıyorum. İşte bu nedenle, hareketlilik söz konusu olduğunda bile sürdürülebilirlik yolunu tutarlı bir şekilde takip etmeyi amaçlıyorum.” dedi.

Giysi, BMW’nin yatay rüzgar tüneli AEROLAB‘da ve İsveç’teki dikey rüzgar tünelinde test edildi. %40 ek motor gücüne sahip ilk tasarım prototipi, daha hafif bir tasarım ve geliştirilmiş hareket özgürlüğü adına hurdaya çıkarıldı.

Elektrikli uçan giysinin ilk defa 2020 baharında Güney Kore’de sergilenmesi planlanıyordu fakat pandemi nedeniyle ertelendi. Avusturya’nın Hohe Tauern sıradağlarında Salzmann’ın çocukluk evine yakın olan Drei Brüder (Three Brothers) zirveleri, ikame yeri olarak seçildi.

Uçuşa hazırlanmak amacıyla Salzmann, uçuş süresince kendini doğru pozisyonda tutmak için karın, boyun ve omuz kaslarını geliştirecek özel bir eğitim aldı. İlk uçuş tecrübesiyle Salzmann şimdiden gözlerini Güney Kore’nin yüksek binaları arasında uçmak gibi yeni hedeflere dikti.

İlk yolculuk, yeni nesil hareketliliği öngören, yeni teknolojileri ve araçları sergileyen BMW‘nin #NEXTGen 2020 serisinin ilk baskısına da damgasını vurdu.

Kaynak: compositesworld.com

839 Kez Okundu

Nursima Yıldız

1996 yılında Ankara’da doğdum. 2019 yılında Hacettepe Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Lisans dönemim sırasında Erasmus+ programı ile 1 dönem Polonya - Czestochowa Üniversite’sinde okudum. Şu anda da Roma Sapienza Üniversitesinde yüksek lisans yapmaktayım. Kimya sektöründe dünyada ne tür gelişmeler olduğunu daha yakından takip etmek ve bu gelişmelerle alakalı Türkçe kaynak oluşturmaya yardımcı olmak adına İnovatif Kimya Dergisi ekibinin bir üyesi olmaktan mutluluk duyuyorum. Özellikle ilgi alanım olan malzeme bilimi hakkındaki haberleri paylaşacağım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!