Canlı Renkli ve Fazlasıyla Parıldayan Bir Meyve Keşfedildi

Canlı Renkli ve Fazlasıyla Parıldayan Bir Meyve Keşfedildi

Yapısal Rengi Gösteren İlk Bitki Yıllar Sonra Sonunda Keşfedildi

Keşfedilen bitki, Afrika kökenli bir meyve olan Pollia condensata’nın yukarıda ki yakın çekin fotoğrafında da ne kadar canlı ve parlak renklerde olduğunu görebilirsiniz, ayrıca pigmentlerden ziyade hücresel konfigürasyonlarından türetilen yapısal rengi gösteren ilk bitkidir. Ayrıca şuana kadar keşfedilen en parlak biyolojik materyal olduğu düşünülmektedir. Bu meyvenin böcek dış iskeleti, kuş tüyleri veya kelebek kanatları gibi yapısal olarak renkli dokulardan daha parlak yansımaları olduğu bulundu.

Renklendirme, birbiri altında birbirlerine hafif bir açı ile düzenlenmiş selüloz fibril tabakalarından gelmektedir. Bu sarmal yığınlar, katmanların kalınlığına bağlı olarak farklı renkleri filtrelemek için dairesel polarize ışık ile etkileşime girer. Katman kalınlığı hücreden hücrelere değiştikçe, genel etki noktalı sanatın(pointillism art) ya da pikselleştirilmiş dijital görüntülerin benekli dokularını anımsatan bir yapıya sahiptir.

Bu etki, Gana’da toplanan ve Londra, Birleşik Krallık’taki Kew Gardens’da yapılan 38 yıllık bir meyve numunesinin analizi ile keşfedildi. Ullrich Steiner ve İngiltere’de Cambridge Üniversitesi’nden bir ekip, geleneksel pigmentlerin bozulacağı zaman çizelgelerinde meyvelerin rengini korumasına imkan veren bu yapıyı aydınlatmak için transmisyon elektron mikroskopisini(SEM) kullandı.

Kaynak: chemistryworld.com

656 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!