Çevre Dostu Yalıtım Malzemesi Olarak Mantar
Fotoğraf : Deneysel 3D baskılı malzemenin bir bloğu. Fraunhofer UMSICHT
Halihazırda mantar, doğa dostu bir deri ve koruyucu ambalaj olarak kullanılmaktadır. Yeni araştırmalar sayesinde kullanım alanlarına bir yenisi daha eklenmiştir: çevre dostu olan ses emici malzemede kullanmak.
Ses yalıtımı günümüzde sentetik veya mineral bazlı malzemeler sayesinde yapılmaktadır ve bunların hiçbiri kolayca geri dönüştürülemez. Buna ek olarak üretim süreçleri de her zaman çok çevre dostu olmaz. Bu malzemelerin yerine kullanmak için Almanya’nın Fraunhofer Çevre, Güvenlik ve Enerji Teknolojisi Enstitüsü’ndeki (Fraunhofer UMSICHT) bilim insanları miselyumu incelediler.
Miselyum mantarın vejetatif bileşenidir ve hif olarak bilinen iplik benzeri yapılardan oluşur. Araştırmacılar, laboratuvarda yetiştirilen miselyumu hasat ettikten sonra saman, odun lifleri ve gıda üretim endüstrisinden gelen atıklardan oluşan bir alt tabakaya eklediler. Bu karışım daha sonra istenen şekle 3D olarak basıldı.
Hif, üç boyutlu matris boyunca büyümeye devam etti ve onu dik durabilen bir katı haline getirdi. Bu noktaya ulaşıldığında, malzeme yüksek sıcaklıkta bir fırında kurutuldu ve mantarın daha fazla büyümesini engellemek için öldürüldü. Sonuç olarak, ses yalıtımı için ideal olan gözenekli bir açık hücreli yapı ortaya çıktı.
Bu malzeme tamamen yenilenebilir, biyolojik olarak parçalanabilir bileşenlerden oluşmasının yanında -bazı kısımları atılacaktır- 3D baskılı olduğu için, sesi emmek için optimize edilmiş iç yapılarla da üretilebilir. Yapılacak daha fazla araştırma sayesinde en iyi çalışacak yapılar belirlenecektir.
Kaynak : newatlas.com