Çığır Açan Nanopartikül Teknolojisinden Ayak Kokusu için Yeni Çözüm

Çığır Açan Nanopartikül Teknolojisinden Ayak Kokusu için Yeni Çözüm

29. EADV Kongresi’nde sunulan yeni araştırma, EADV Virtual, çinko oksit nanopartiküller (ZnO-NP’ler) ile kaplanmış çorapların bromodozu (ayak kokusu) ve çekirdeksiz keratolizi (ayak kokusuna neden olan bakteriyel enfeksiyon) önleyebileceğini göstermektedir. Böylece bu utanç verici durumun yaşam kalitesi üzerindeki olumsuz etkisini azaltmaktadır.

Tayland Kraliyet Hava Kuvvetleri tarafından geliştirilen ZnO-NP kaplı çoraplar, Tayland’daki Mahidol Üniversitesi Siriraj Hastanesinde araştırmacılar tarafından gerçek hayat ortamında denendi. ZnO-NP’lerin antibakteriyel etkinliğinin, güvenlik ve insan cildiyle uyumluluğunun yanı sıra, hoş olmayan ayak kokusunu önlemek için çoraplar da dahil olmak üzere tekstil ürünleriyle birleştirilebilecek mükemmel bir bileşik haline getirdiğini buldular.

Çift bilmez (hem denek grubu hem de uygulama grubu gerçek ilaç ile plasebo(etkisiz) ilacın hangisi olduğunu bilmez), randomize, kontrollü test, Tayland Denizcilik Derecelendirme Okulunda 148 öğrenci ile gerçekleştirildi. Bromodoz ve çekirdeksiz keratoliz, Tayland’daki donanma öğrencilerinin üçte birinden fazlasında (% 38,5) meydana gelen, çekirdeksiz keratoz dahil olmak üzere ayak lezyonları, askeri personelde yaygın bir şikayettir.

Yapılan çalışmalar, temel seviyeye kıyasla, ZnO-NP kaplı çoraplara sahip olanların önemli ölçüde daha az kötü ayak kokusuna sahip olduğunu gösterdi (p = 0,009). Bu durum, günlük yaşamlarını daha fazla olumsuz etkileyen ve daha yoğun ayak kokusu yaşayan kaplamasız çorap grubuyla karşılaştırıldı (p = 0,04). Ayrıca, kaplamasız çorapları olan katılımcıların, ZnO-NP kaplı çoraplara kıyasla çekirdeksiz keratoliz geliştirme olasılığının daha yüksek olduğu bulundu. (p = 0.05).

Araştırmalar, Mahidol Üniversitesi, Siriraj Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nde deniz subayı ve son yıl asistanlığı yapan baş yazar Dr. Punyawee Ongsri’nin ilk elden deneyiminin bir sonucudur. Deniz Kuvvetleri Tıbbi Araştırmalar Merkezi’nde çalışırken askeri personel ile ilgili bir sorun gören Dr. Ongsri şöyle açıklıyor: “Tıp bölümünde deniz subayı olarak stajımı tamamlarken askeri personelde çok sayıda ayak enfeksiyonu gördüm. Bu mantar ve bakteri enfeksiyonlarıyla ilişkili hastalıkları önlemenin ve tedavi etmenin bir yolunu bulmak istedim. Önceki çalışmalar çinko oksit nanopartiküllerinin antibakteriyel özelliklerini göstermişti, bu nedenle profesörüm Dr. Bunyaratavej, Dr. Leeyaphan ve araştırma ekibimiz bu yeni teknolojinin etkisini gerçek yaşam ortamında test etmek istedi. ”

“Sonuçlarımız, ZnO-NP kaplı çorapların bromodozu önlemedeki ve çekirdeksiz keratoliz gelişimini engellemedeki etkinliğini kanıtlıyor. Bu çoraplar hem askeri personel hem de bu utanç verici ve hoş olmayan durumlara hassas olan kişiler için başlıca yeni bir korunma tercihi sağlayabilir. Araştırmamıza diğer tekstillerle devam ediyor, bakteri ve mantar enfeksiyonlarını tedavi etmeyi ve büyümesini önlemeyi umuyoruz. ”

Kaynak : scitechdaily.com

886 Kez Okundu

Elif Nur Doğan

1998 Ankara doğumluyum. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde bir yıl ingilizce hazırlık eğitimi aldım. Hacettepe Üniversitesi Kimya Bölümü mezunuyum. Sayısal ve sözel veri yönetiminde başarılı, global fikirli, sonuç odaklı ve çalışmaya istekli, liderlik ve iyi iletişim becerilerine sahibim. İlgi alanlarım: Kozmetik kimyası, farmasötik kimya, biyokimya ve nanoteknoloji vb. Eylül 2020'de, kimyaya olan ilgimi ve bilgimi artırmak, yabancı dilimi geliştirebilmek için gönüllü olarak İnovatif Kimya Dergisi ekibine katıldım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!