Çikolata ve Cips Yemek Böbrek Hastalığı Riskini Arttırıyor!

Çikolata ve Cips Yemek Böbrek Hastalığı Riskini Arttırıyor

Yakın zamanda Monash Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan yeni bir çalışma, çikolata ve cips yemenin böbrek hastalığı riskini arttıracağını vurguladı. Tehlikeli kısım ise lezzeti artırmak isteyen kimyagerlerin işlenmiş gıdaya ekledikleri ileri glikasyon son ürünleri (AGE) adı verilen zararlı kimyasal bileşiklerden geliyor.

AGE’ler, vücudun içinde uyarı sinyallerini enflamasyona sebep olacak şekilde harekete geçirebilir. Çalışmada, AGE içeriğini arttırmak amacıyla ısıl işlem görmüş besinlerle beslenen laboratuvar sıçanları kullanıldı. 24 haftalık gıdanın ‘kronik tüketim’inden sonra, sıçanların diğer gıda türlerini yiyen bir kemirgenin kontrol grubuna kıyasla böbrek hastalığı semptomları geliştirme olasılığı daha yüksekti.

Ayrıca araştırmacılar, bu yiyecekler arasında yulaf, fasulye ve patates de dahil olmak üzere zararlı etkilere karşı koyabilecek türlerin de olduğunu söyledi. Diğer karşı maddeler arasında pişmiş ve soğutulmuş pirinç, arpa, siyah fasulye ve bezelye gibi baklagiller, çiğ patates nişastası da bulunuyordu.

Doçent ve araştırmacı yazar Melinda Coughan, “Bu gıdalar alt bağırsağınıza girdikleri ve temel olarak bağırsak bakterileriniz için yiyecek olarak hizmet ettikleri için önemlidir.” şeklinde açıklama yaptı. Bağırsak bakterileri, antienflamatuar olan ve gıda üreten metabolitlerin fermentesinde görev alır.

“Kronik böbrek hastalığında rol oynayan ve yüksek orandaki işlenmiş gıdalarda bulunan bazı bileşikler anlatıldığına göre, vücudun tepkisini azaltmayı amaçlayan alternatif gıda formülasyonları veya fonksiyonel gıdalar yapmaya bakabiliriz.”

Araştırmacılar, işlenmiş gıdaların Dünya’nın birçok yerinde beslenmenin temelini oluşturduğunu ve gıdaların sağlığı etkileyen mekanizmaların acil bir şekilde daha fazla araştırmaya ihtiyacı olduğunu söyledi.

Bayan Coughlan, yeni çalışmasının bu konuyu anlamada önemli bir adım olduğunu söyledi.

” İşlenmiş gıdaların sağlık üzerindeki etkilerinin insanların dikkatini çekmesi ve ilginin artması göz önüne alındığında, bu bulguların modern beslenmenin zararlı özelliklerini anlama ve bunlara karşı koyma yolunda önemli bir adım olduğuna inanıyoruz. ” dedi.

“Beslenme değişikliği, çoğu davranış değişikliğinde olduğu gibi uzun vadede sürdürülmesi zor olabilir. Ancak, nişasta lifi açısından zengin yiyecekler ekleyerek, buharda ve kendi suyunda pişirme gibi teknikler ile zararlı etkilerin azaltılmasına yardımcı olabiliriz.”

AGE’leri içerme eğiliminde olan diğer işlenmiş gıdalar arasında ekmek, unlu mâmüller ve şekerlemeler de bulunuyor.

Kronik böbrek hastalığı dünya nüfusunun 10%’unu etkilemektedir.

Kaynak: news.com.au

824 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!