Küreselleşmek için Çevresel Çözümler

Küreselleşmek için Çevresel Çözümler

Fotoğraf: Flinders Üniversitesi sentetik kimya laboratuvarından Doçent Doktor Justin Chalker (sağda) Chalker Laboratuvarı araştırmacısı Nicholas Lundquist ile birlikte.

Dünyanın en büyük çevre kirliliği sorunlarından bazılarını – petrol sızıntısı, cıva kirliliği ve gübre akışı* – çözebilecek yeni Avustralya teknolojisi, Flinders Üniversitesi ile önemli bir ortaklığın imzalanmasının ardından yakında küresel pazarlara sunulacak.

Yeni nesil çevre teknolojisi şirketi Clean Earth Technologies (CET) ve Flinders’taki Chalker Araştırma Laboratuvarı arasındaki iş birliği, ödüllü Flinders bilim insanı Doçent Profesör Justin Chalker tarafından icat edilen emici polisülfit “temizleme” maddesinin devam eden gelişimini destekleyecek.

Clean Earth Technologies yöneticileri, Singapur merkezli şirkete bir dizi patent atayan anlaşmayı resmileştirdi. CET, yeni polisülfit malzemesini Güney Avustralya’da ilk üretim tesisini kurma planları ile küresel pazarlar için ticarileştirecek.

Chalker Araştırma Laboratuvarı’nın en son akademik yazısı, sudaki cıvayı yakalamada önceki polisülfitlere göre sekiz kat daha hızlı olan ve cıva dökülme kitlerinde yaygın olarak kullanılan elementel kükürte göre önemli ölçüde geliştirilmiş yeni bir kükürt polimeri sınıfını ortaya koyuyor.

Araştırma, incelenen tüm polisülfitlerin, suyu kirletebilen cıva bazlı bir mantar ilacı da dahil olmak üzere çeşitli cıva biçimlerini yakalamada olağanüstü etkili olduğunu ve genellikle şeker kamışı, patates ve pirinçte kullanıldığını buldu. Bu polimerlerin patent sahibi artık CET olmuştur.

Yeni çözümler CET’in mevcut siyanür ve cıvasız altın işleme teknolojisini tamamlıyor.

Polisülfit Ürünü Nedir?
Polisülfit, kirleticileri absorplayan ve iki düşük maliyetli bileşenden – şu anda dünya çapında büyük hacimlerde stoklanan petrol endüstrisinin bir atık yan ürünü olan kükürt ve kanola gibi bitki yağı – yapılan bir polimerdir. Atık kızartma yağından bile yapılabilir.

Polimerler Nasıl Kullanılmaktadır?

Chalker araştırma ekibi, farklı kullanımlar için bir dizi polisülfit ile deneyler yapıyor. Malzemenin tarımsal gübre salınımını yönetmede, çeşitli şekillerdeki cıva kirliliğini yakalamada ve petrol sızıntılarını absorplamada etkili olduğu şimdiden kanıtlanmıştır.

Örnek şunları içermektedir:

  • Toksik bir nöro-zehir olan cıva, petrol ve gaz, kömürle çalışan enerji santralleri, mineral prosesleri ve tarım gibi endüstriler için sorunlu bir yan üründür. Sağlık tehdidi olmasının yanı sıra pek çok ülkede yasaklanmıştır, cıva, boruların kırılgan hale gelmesine neden olarak bakım maliyetlerini ve güvenlik risklerini artırabilir.
  • Petrol ve gaz – yeni polisülfidin varyasyonları, okyanusların ve su yollarının yüzeyindeki yağ tabakalarının temizlenmesinden ev garajlarına ve araba yollarına kadar tüm dökülmeleri verimli bir şekilde absorplar.
  • Gübre – Polisülfit besinlerle karıştırılarak azot, fosfor ve potasyum (NPK) besinlerinin salınımını yavaşlatmaya/kontrol etmeye yardımcı olan bir gübre kompoziti oluşturabilir. Bu, mahsul beslemesini optimize eder ve çevreye zarar veren akışı sınırlar. Pek çok ticari yavaş salınımlı gübreden farklıdır çünkü arkasında mikroplastik kalıntı bırakmaz.
  • E-atık: CET’e atanan ikinci patent bir polimer olmasa da, e-atığı geri dönüştürmek ve yönetmek için çeşitli iyi huylu yöntemlerin araştırılmasını kapsamaktadır.

Patentler, çevresel iyileştirme için kullanılan bir sınıf yeni polimerler, yeni bir cıva, siyanür içermeyen değerli metal çıkarma ve geri kazanım yöntemi dahil olmak üzere çok sayıda alanı kapsamaktadır.

Anlaşma ayrıca Doçent Chalker ve ekibi için araştırmacılar için burslar ve maaşlar ve çığır açan ürünü kullanmanın yeni yollarını bulmaya devam ederken telif hakları da dahil olmak üzere sürekli fon sağlayacak bir araştırma iş birliğini de içeriyor.

Flinders Üniversitesi Rektör Yardımcısı (Araştırma) Profesörü Robert Saint, Doçent Chalker ve ekibini, yeni yeşil polimer teknolojisinin ticarileştirilmesi yoluyla gerçek dünyadaki sorunları çözmek için büyük adımlar attıkları için tebrik etti.

Profesör Saint, “Flinders Üniversitesi’ndeki birinci sınıf araştırma, yaşamları iyileştiren sonuçlar elde etmek için yerel, ulusal ve küresel önemi olan zorlukları ele alıyor” diyor ve sözlerine şöyle devam ediyor, “Chalker Laboratuvarı’nın olağanüstü araştırmalarını daha temiz bir dünya sunmak için kullanılabilecek yeni kaynaklara dönüştürmedeki çalışmalarından daha iyi bir örnek düşünemiyorum.”

CET Yönetim Kurulu Başkanı ve kurucu ortaklarından Paul Hanna, ortaklığın şirketin dünyanın en acil çevresel atık sorunlarından bazılarına cevap arayışında ileriye doğru atılmış önemli bir adım olduğunu söylüyor.

Hanna, “Bugün dünyadaki en büyük ve en zorlu çevre sorunlarından bazılarına yoğun bir şekilde odaklandık – yıkıcı petrol sızıntıları, artan e-atık yığınları ve zehirli cıva kirliliği,” diyor.

“Çoğu ülke aynı büyük sorunlarla boğuşuyor ve çok büyük bir mali, sosyal ve çevresel maliyetle geliyorlar. Daha akıllı, daha etkili çözümler arıyoruz ve Flinders Üniversitesi ve Chalker Araştırma Laboratuvarı ile ortaklığımız bu sorunların çoğunu ele almak için uzun bir yol kat edecek.”

“Atık sorunlarını çözmek için atıkları kullanan böyle bir teknoloji, şehrin ucundaki endüstri için büyük avantajlara sahiptir. Ayrıca, hayatta kalmak için cıva gibi zehirli kimyasallar kullanan dünya çapında binlerce küçük, zanaatkar madencinin ve çevrelerindeki toplulukların hayatlarını kurtarabilir.”

*Gübre akışı: Gübre bileşenlerinin yağmur suyu ve mekanik sulama yoluyla yerleşim veya ticari alanda kullanım amaçlarından yerel su havzalarına ve rezervuarlara yer değiştirmesi. Azot ve fosforlu gübre bileşenleri, ötrofikasyon ve bunun sonucunda çökelme gibi süreçler yoluyla bir su kaynağının doğal ekosistemini bozar.

Kaynakça: eurekalert.org

416 Kez Okundu

Sinem Şahin

1995 doğumluyum. 2014 yılında Hacettepe Üniversitesi Kimya mühendisliği bölümünü kazandım ve Temmuz 2018'de lisansımı tamamladım. İnovatif Kimya Dergisi ekibine kimya alanındaki gelişmeleri takip etmek ve kendimi geliştirmek amacıyla katıldım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!