Cilt, Mangal Dumanındaki Karsinojenlere Akciğerlerden Daha Fazla Maruz Kalıyor

Cilt Mangal Dumanındaki Karsinojenlere Akciğerlerden Daha Fazla Maruz Kalıyor

Yazın gelmesiyle birlikte, mangaldaki yiyeceklerin kokularının ve tatlarının çevreye hakim olması an meselesi. Ama ızgara yapmanın bir dezavantajı, tam anlamıyla cildinizin altına girebilmesidir. Çevre Bilimi ve Teknolojisinde yer alan bir çalışmada bilim adamları, cildin barbekü sırasında üretilen kansere neden olan bileşiklerin alınmasında soluk almadan daha önemli bir yol olduğunu bildirmektedir. Ayrıca, giysilerin bireyleri bu maruz kalmadan tamamen koruyamadıklarını da bulmuşlardır.

Barbekü Endüstrisi Derneği’ne göre ABD’de, yetişkinlerin yüzde 70’i ızgaraya veya dumanına maruz kalıyor ve bunların yarısından fazlası ayda en az dört kez ızgara yapıyor. Ancak mangal yapmak çok miktarda polisiklik aromatik hidrokarbon veya PAH üretimine neden olur. Bu kanserojen bileşikler solunum yolu hastalıklarına ve DNA mutasyonlarına neden olabilir. Izgara yiyecekler yemek, mangaldan kaynaklanan en yaygın PAH kaynağıdır. Bununla birlikte, Eddy Y. Zeng ve meslektaşları tarafından yapılan bir önceki araştırmaya göre, barbeküye yakın kişiler, ızgara yiyecekler yemeseler bile, cilt ile ve soluk alma yoluyla önemli miktarda PAH’a maruz kalmışlardır. Bu çalışma üzerine ekip, barbekü dumanı ve parçacıklarından elde edilen PAH’ların cilde alımını daha kesin bir şekilde araştırmaya başladı.

Araştırmacılar, gönüllüleri açık havada mangalda gruplara ayırdılar ve onların yiyeceklere ve dumana farklı derecelerde maruz kalmalarını sağladılar. Gönüllülerden alınan idrar örneklerini analiz ettikten sonra araştırmacılar, beklendiği gibi, PAH maruziyetinin en büyük miktarının ızgara yiyecekler tüketmek olduğu sonucuna vardıklarını açıkladılar. Bununla birlikte, cilt ikinci en yüksek maruziyet yoluydu, bunu soluk alma izledi. Barbekü dumanındaki yağların, muhtemelen PAH’ların cilde alımını artırdığını söylüyorlar.Ayrıca ekip, giysilerin kısa süreli olarak PAH’lara maruz kalmayı azaltabileceğini, giysilerin bir kez barbekü dumanı ile doyduktan sonra, cildin onlardan önemli miktarda PAH alabildiğini buldu. Maruz kalmayı azaltmak için mangal yapılan bölgeden ayrıldıktan kısa bir süre sonra giysilerinizi yıkamanızı öneriyorlar.

Dergi referansı: Çevre Bilimi ve Teknolojisi

Kaynak : phys.org

827 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!