Cilt Tarafından Emilebilen Güneş Koruyucu Kimyasallar İçin Daha Fazla Güvenlik Testi Gerekiyor

Cilt Tarafından Emilebilen Güneş Koruyucu Kimyasallar İçin Daha Fazla Güvenlik Testi GerekiyorABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), tek bir uygulamadan sonra altı yaygın güneş koruyucu kimyasalın – avobenzon, oksibenzon, oktocrylene, homosalate, oktisalate ve octinoxate – kana emilme seviyeleri üzerine daha fazla sayıda güvenlik testi yapılması gerektiğini buldu.

FDA araştırmacıları, bu altı aktif bileşeni içeren dört güneş kreminden birini dört gün boyunca 48 sağlıklı gönüllüye uyguladı. Sonraki üç haftada katılımcılarda, UV filtrelerinin saptanabilir olup olmadığını belirlemek için kan testi yapıldı.

Yapılan testler sonucunda, deneklerin kanındaki ortalama seviyenin FDA tarafından belirlenen, bir maddenin güvenlik analizi gerektirip gerektirmediğine dair sınır olan 0.5 ng/mL’den daha yüksek olduğu bulundu.

FDA’nın İlaç Değerlendirme ve Araştırma Merkezi’ni yöneten Janet Woodcock, “Bugün yayınlanan çalışmamızın sonuçları, bazı güneş koruyucu aktif bileşenlerinin emilebildiğine dair kanıtların var olduğunu göstermektedir. Ancak, bir bileşenin deriyle vücuda emilmesi içeriğin güvensiz olduğunu göstermez.” diyor. Ayrıca, bu bileşenlerin kronik kullanım güvenliğinin belirlenebilmesi için daha fazla test yapılmasının gerekli olduğunu da düşünüyor.

Bu bileşenlerin bazılarındaki yasaklar zaten yayılıyor. Palau ülkesinde, “resif toksik” olarak kabul edilen ve oksibenzon, oktinoxate ve octocrylene dahil olmak üzere 10 kimyasaldan herhangi birini içeren güneş koruyucularının satışı yasaklandı. Key West’te, bileşenlerin mercan resiflerine zarar verdiğini gösteren kanıtlar üzerine, yaklaşık bir yıl önce oksibenzon ve oktinoxate içeren güneş kremleri yasaklandı. Hawaii, Temmuz 2018’de iki güneş koruyucu bileşen üzerindeki dünyadaki ilk yasağı gerçekleşti.

Bu yasalar, deniz ekosistemlerini inceleyen araştırmacılar için bile hala tartışmalıdır.

Kaynakça: chemistryworld.com

420 Kez Okundu

Dilara Küçükay

İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümü 3.sınıf öğrencisiyim. Çeşitli internet sitelerinde bilimsel konularda makaleler yazdım ve çeviriler yaptım. Hem bilimsel gelişmelerden haberdar olmak ve insanları haberdar etmek hem de İngilizcemi geliştirmek için İnovatif Kimya Dergisi'nde ilgi alanlarım üzerinde çeviriler yapmaktayım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!