Yeşil Kimya Geleceği için İlkeler
Akademik dergi Science’da, toplumun ve ekonominin temelini oluşturan malzeme ve kimyasalların, toksik olmak yerine sağlıklı, kalıcı olmak yerine yenilenebilir ve parçalanabilir olması üzerine konuşuldu.
Science dergisinde konu, “Yeşil Kimya Geleceği İçin Tasarlama” başlıklı bir makale içermektedir.
Yale’deki Yeşil Kimya ve Yeşil Mühendislik Merkezi’nde araştırma görevlisi olan Hanno Erythropel “Temel fikir, yeşil kimyanın gelecekteki kimyanın temelini oluşturmasıdır.” diyor. Genellikle, kimyasalların değerlendirilmesi ve bunları yapmak için kullanılan süreçlerde sadece kimyasalların ne kadar iyi işlev gördüklerine odaklanılır, ancak bütün bir yaşam döngüsünü nasıl etkileyecekleri dikkate alınmaz. Kimyasal üretim söz konusu olduğunda sistem düşüncesi, tasarım aşamasından üretim ve kullanıma kadar sürdürülebilir, toksik olmayan ve geri dönüştürülebilir kimyasallar kullanmak üzerine olmalıdır.
Makalede, kimya endüstrisinin geçen yüzyıldaki hatalarını gelecekte tekrarlamaması ve yeşil kimyadaki en son araştırma ve yeniliklerin bu düşünceyi kanıtladığı savunuluyor. Yeşil kimya başarıları plastikten eczanelere, tarımdan elektroniğe, enerji üretimine ve depolamaya ve daha da ötesine kadar her şeyi yeniden keşfetme sürecine nasıl başladığını vurgulamaktadır. Şimdiye kadar elde edilen başarılar zorlayıcı olsa da Anastas’a göre bu daha sadece başlangıçtır.
Anastas, “Yeşil kimya ve yeşil mühendisliğin şaşırtıcı başarıları, gelecekte kaydedeceği başarılarla karşılaştırılamayacak kadar küçük.” dedi.
Zimmerman, “Sürdürülebilirlik yeşil kimya ve yeşil mühendisliğin sistematik olarak yapılmasını gerektirir, böylelikle gelecekte kimya daha iyi bir şekilde gerçekleştirilebilir.” dedi.
Kaynakça: phys.org