Çim, Paket Servis Gıda Ambalajlarında Plastiğin Yerini Alıyor

Çim Paket Servis Gıda Ambalajlarında Plastiğin Yerini Alıyor          

Çim lifleri, paket servis ambalajı için %100 biyobozunur ve tek kullanımlık bir malzeme olarak plastiğin yerini alabilir. Bu, ambalaj için mevcut tek kullanımlık plastiklere sürdürülebilir bir alternatif geliştirmeyi amaçlayan SinProPack’in yeni inovatif projesinin hedefidir.

Proje, kavram kanıtlama, pilot ölçekli denemeler ve endüstriyel ölçekleme yoluyla hazır gıdalar için fiber-bazlı ambalajları geliştirmek, ispatlamak, test etmek ve değerlendirmek için endüstriyi, tüketicileri ve bilgi kurumlarını bir araya getiriyor.

Projeyi koordine eden, Danimarka Teknoloji Enstitüsü’nün merkez direktörü Anne Christine Steenkjær Hastrup, “Çimden yapılan tek kullanımlık ambalajlar, birçok çevresel fayda sağlıyor. Ambalaj %100 biyobozunur olacak, bu sebeple bir kişi ambalajını yanlışlıkla doğaya bırakırsa, doğal olarak ayrışacaktır.” diyor.

Her yıl, Danimarka paket servis ve içecekler için 10,000 tondan fazla ambalaj tüketiyor. 10,000 ton tek kullanımlık plastiğin yerini tutan miktarda biyobazlı ve biyobozunur ambalajla yer değiştirmek, ambalaj üretiminden kaynaklanan karbon emisyonlarını yılda yaklaşık 210,000 ton CO2 azaltacaktır.

Proje, gıda ürünlerinde tek kullanımlık ambalajlar için yeşil biyokütle kullanma olanaklarını ve teknoloji için sürdürülebilir bir biyoekonomi iş modelini tanıtarak ve göstererek, ambalaj çözümlerinde yaklaşımda bir değişme için temel oluşturacaktır.

Yeşil biyokütlenin, Danimarka’da kolay ulaşılabilir bir kaynaktır ve kanıtlanmış yüksek biyokütle verimi, çevresel etkiler ve çayır gibi deniz seviyesine yakın olan alanlardan kullanılmayan biyokütleyi kullanma potansiyeli olduğundan, protein üretimi için yeşil biyorafinasyon halihazırda büyük ilgi görmektedir.

Aarhus Üniversitesi Biyoloji ve Kimya Mühendisliği Bölümü’nden Yardımcı Doçent Morten Ambye-Jensen, “Çimi hasat ettikten ve hayvan yemi için proteinini özütledikten sonra, ambalaj üretebileceğimiz selüloz için çim liflerini rafine edebilir ve hamur haline getirebiliriz. Bu şekilde protein üretiminden elde edilen bir yan akımı kullanabilir ve değerini arttırabiliriz.Tüm çim lifleri, büyükbaş hayvan yemi olarak kullanılamayacağından biyorafinasyon için katma değer meydana getirmenin harika bir yolu.”diyor.

Lifler, protein özütlendikten sonra biyorafineye beslenen çimlerin yaklaşık %70’ini oluşturur.

SinProPack Projesi’nde yonca, gelecekte yeşil biyorafineler için birincil biyokütle olacağından araştırmacılar, lif kaynakları olarak hem çim hem de yoncaya bakacaklar. Bununla birlikte proje genellikle, daha fazla lifimsi ve daha az protein içeren turba toprağından hasat edilen biyokütle kullanımının olanaklarına da yakından bakacaktır.

Proje, teknolojinin Aarhus Üniversitesi ve Danimarka Teknoloji Enstitüsü’ndeki demo ve pilot tesislerde test edilmesini ve gösterilmesini gerektiriyor ve gıda endüstrisi için %100 biyobozunur fiber ambalaj üreten LEAF Ambalaj Şirketi, halihazırda çim lifi verimliliğini, kararlığını ve kalıplanabilirliğini endüstriyel bir ölçekte test edecek ve kanıtlayacak.

Proje, Danimarka Tarım Otoritesi’ne bağlı yeşil kalkınma ve tanıtım programı GUDP’den fon olarak 3,3 MDKK (Danimarka kronu) (440 K EUR) almıştır.

Kaynak: phys.org

612 Kez Okundu

Nuran Akalın

1994 Kocaeli doğumluyum. Lisans derecemi Süleyman Demirel Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümünde tamamladım. Amerika menşeili bir firmada kalite kontrol mühendisi olarak çalışmaya başladıktan sonra plastik ve polimer alanlarına yönelmeye başladım. Bu yüzden kendi deneyimlerimi insanlara aktarabilmek ve daha da fazla bilgi sahibi olmak adına İnovatif Kimya Dergisi'nin bir parçası olmak istedim. İlgi alanlarım: Polimer, plastik, biyomalzemeler. Sürdürülebilirlik ve kimyanın insan vücuduna uygunluğunu temel alan konularla ilgileniyorum.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!