CO2 Emisyonu için Kauçuk Teknolojisi

CO2 Emisyonu için Kauçuk Teknolojisi

Önemli

Belirli sayıda üretici firmanın ölçüm yaptığı değerlere rağmen,dünya çapında araba emisyonları alarm derecesine ulaşıyor. Otomotiv Sektörü, en iyi yöntem olan petrol tüketimini azaltacak ve ayrıca yeşil ev ; yaşam konseptine uygun ,daha hafif ağırlıkta yapılandırılacak gövdeler üzerine çok yoğun çalışma yapıyor.Aynı zamanda araba lastiği üreticileri, mümkün olan en düşük devir direncine sahip organik araba lastiği geliştiriyorlar.Bu amaç için yeni tabii kauçuk çeşitleri bulundu. Twente Üniversitesi’nde Profesör ANTE BLUME, bu alanda  sanayi ile yakın çalışmalar yapıyor. Blume’nin polimerler alanında ve kauçuksal karakteristiklerle (elastomer) ilgili  benzersiz bilgisi vardır. Açılış konuşmasında 25 eylülde konuyla ilgili anlatımı vardır.

”Ulaşım Sektöründeki CO2 salınımı 1970 lere nazaran iki katından fazlaya çıkmıştır ve araçlar bu kirliliğin dortte üçünden sorumludur.” dedi açılış konuşmasında BLUME. “Otomobil üreticileri CO2 emisyonlarını azaltmak için çok çalışsa da, AB tarafından belirlenen 2020 maksimum emisyon hedefini elde etmek için hala yeterli görünmemektedir. CO2 emisyonlarındaki azalmalar ancak otomobillerin yakıt tüketiminde bir azalma ile sağlanabilir. Araba lastikleri burada  önemli bir rol oynamaktadır. ”

Ağır Arabalar

CO2 sorunu için iyi bir çözüm, daha hafif yapılardaki otomobillerdir. Aracın ağırlığında yüz kilogramın azaltılması ;kilometre başına 12,5 gram CO2 emisyon azalması  sağlar. Bununla birlikte, binek araçlarının ağırlığı son kırk yılda Avrupa’da neredeyse ikiye katlandı. Bu, giderek artan lüks ve güvenlik standartlarıyla yakından ilişkilidir.Bu nedenle, Mini Cooper 47 yılda 420 kilo daha ağırlaştı  ve 1974’ten beri Volkswagen Golf için de aynı şey geçerli. “Neyse ki yeni Golf 7’nin aslında yüz kilo kaybettiğini görüyoruz” diyor Blume. “Son zamanlarda bu gelişmede azalan bir büyüme görüldü.. Yeni, daha hafif malzemeler ve yeni  gövde üretim teknikleri buna öncülük etti. ”

Blume, konuşmasında, otomobillerde termoplastik malzeme ve kauçuk miktarının doğrudan araç ağırlığındaki azalmayla orantılı  olduğunu açıklıyordu. ”Bu yüksek bir tırmanış gösterdi. 1973’te ilk Golf’te sadece 93 kilo plastik bulunuyor iken, Golf 6 da  ise 250 kilo bulunuyordu.. Otomobillerde kauçukların yüzdesi (sadece lastiklerde değil) 1970’de yüzde 2’den 2010’da yüzde 6’ya yükseldi. Aynı dönemde plastik oranı altıdan yüzde on altıya yükseldi. Termoplastik malzemelerin hem (sürdürülebilirlik,  gürültü azalması ve maliyeti düşürme gibi ) avantajları ve dezavantajları (kaynaklar tükenebilir özelliktedir, yangında yanma süresince çok zararlıdır, boyanması çok zordur)  vardır.

Otomobil Lastikleri                                                                                                                       

CO2 emisyonunun daha azaltılabilmesinin bir yolu da  düşük devir direnci göstermesidir.Avrupa Birliği  2012 de ,otomotiv sektörüne tekerleklerin amblemlenmesi üzerine baskı uyguladı. A amblemine sahip bir tekerlek , en düşük olan G ‘e göre  %7.5 benzinden  sarfiyatı azaltır. Kazanımlar kamyonlarda daha da fazladır. Otomobil lastiği üreticisi Goodyear A amblemine sahip tekerleri olan 40 tonluk bir kamyonun , aşağı yukarı %15 lik bir yakıt tasarrufu sağlayabileceğini hesaplamıştır.Senelik 100 000 km lik yapılan kilometreye istinaden A amblemli bu tekerler 7500 Euro luk bir kazanç ve daha az CO2 emisyonu saglar.

Yeni Tabii Kauçuk

Bir de madalyonun diğer yüzü var ,Blume ”Araçlardaki termoplastik ve kauçuk malzemelerin kullanımındaki  artış daha çok yağ tüketimine öncülük eder.”  Tükenebilir kaynaklar ve ham petroldeki  her zamanki fiyat artışları göz önünde bulundurulduğundan , Blume araştırmasını ,halen Asya’daki kauçuk ağaçlarından extrakte edilen ,ticari uyarlamalara açık tek biyopolimer olan ,tabii kauçuğa taşımaktadır.Bu kauçuğun ,süper  elastikiyeti olma ve tekrar aynı şekle dönebilme ,suya karşı dayanıklı olma gibi harika özellikleri vardır.Meksika guayulesi (çalı) ve Rus karahindiba da uygun biyolojik kauçuk kaynakları olarak kendilerini kanıtlıyor. Lastik endüstrisinden çıkan ilgi büyük. Apollo zaten guayule ve karahindiba ile yapılmış lastiklerin prototiplerini üretti. Test çalışmaları  başladı ve üretim de pek geri kalmayacaktır. Asya kauçuk tekeli için yakında bir  alternatif olması bekleniyor. Çevre dostu ilk lastik pek yakın gelecekte Avrupa pazarında satışa sunulacak.

Birçok üretici için, Blume’ın araştırma grubu Elastomer Teknoloji ve Mühendislik Fakültesi’nde  (CTW), hızla gelişmekte olan bu pazarla ilgili bilimsel bağlantılar  oluşturmaktadır. Bölüm, güçlü bir endüstriyel odak noktasıdır ve otomobil lastiği endüstrisinden en büyük isimlerle birlikte çalışmaktadır. Bu nedenle, bölümdeki tüm doktora adayları; harici araştırmacılardır ve sektör tarafından finanse edilen doktora projeleri vardır. Bölüm termoplastik kompozit araştırma merkezi (TPRC) ve Remko Akkerman bölümü ile termoplastikler alanında sıklıkla çalışmaktadır. Twente Üniversitesi ile sanayi partileri arasındaki bu işbirliğine dayalı girişimde, havacılık ve otomotiv endüstrileri için hafif malzemeler geliştirilmektedir.

Anke Blume Hakkında

Anke Blume, 2013’ten beri Twente Üniversitesi’nde yarı zamanlı bir profesör ve bölüm ‘elastomer teknolojisi ve mühendisliği’ (fakülte CTW) başkanı;  Ayrıca, Alman Evonik Endüstrisi ,  (eski Degussa) kauçuk için IP Yöneticisi. Blume, Hannover Üniversitesi’nde Kimya okudu.

Kaynak : utwente.nl

703 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!