Costa Rica’nın Elektriği 2017 Yılının 300 Günü Tamamen Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından Üretildi
2017 yılı sona ermeden, yeni bir rekor.
Yine yaptı yapacağını. Ocak ayında, Orta Amerika ülkesi Kosta Rika, fosil yakıt kullanmadan 2016 yılının 250 günü, elektrik ürettiğini duyurmuştu. Şimdi, 2017 denemesi çoktan bu başarıyı gölgede bıraktı ve henüz hala Kasım.
Şimdiye kadar, elektrik üretiminin %100‘ünü yenilenebilir enerji kaynaklarından karşıladığı 300 gün kaydetti. 5 milyon nüfuslu bir ulus için azımsanacak bir başarı değil.
Kosta Rika Ulusal Enerji Kontrol Merkezi’nin verdiği rakama göre, elektrik üretimin %99,62’si 5 yenilenebilir enerji kaynağından sağlanıyor.
En önemli görev, tüm elektriğin %78,26‘sını karşılayan hidroelektrik enerjisinin. Bunu, %10,29 ile rüzgar enerjisi, %10,23 ile jeotermal enerji, %0,84 ile biyokütle ve güneş enerjisi, %0,38 ile hidrokarbonlar takip ediyor.
Yukarıda verilen kaynaklar, birlikte; tüm ülke elektiriğinin 299 gün, sadece yeşil enerjiye dayandığına dair tutulan 2015 yılındaki rekor kaydı geçti ve 2017 yılının 18 Kasımı itibariyle 300 güne ulaştı.
Yenilenebilir enerji kaynakları elde edilemez olduğunda, Kosta Rika elektrik sisteminin enerji üretecek yedek termal bir yapısı bulunmuyor. Fakat bu yıl, 1 Mayıs’tan beri, bunun önlemi için çare aramak zorunda kalmadı. Diğer bir deyişle, peş peşe 200 günden fazla elektriğini yalnızca yeşil enerjiden sağlamanın tadını çıkardı.
2016 ve 2015 yıllarında kesintisiz sırasıyla 76 ve 75 gün elde elden Kosta Rika’nın en son ulaştığı rakam bu konuya damgasını vuruyor.
Sadece elektrik üretimiyle ilgili olan bu değerleri belirtmek gerekiyor. Kosta Rika, petrol ile çalışan araçları, gaz ile ısınan binaları için hala fosil yakıt kullanıyor.
Fakat dünyadaki diğer pek çok ülkeye nazaran yenilenebilir enerji kaynakları ile nasıl bütün bir milletin tüm (ya da yaklaşık tüm) elektrik gereksiniminin sorumluluğunu sırtlayıp altından kalkabildiğinin en güzel örneği.
“Artık gerçekten bir ülkenin gelişmek ve çevreyi korumak, yenilebilir enerji, yaşam kalitesi gibi şeyler arasında seçim yapmak zorunda olduğu efsanesini çürütmenin zamanı geldi.” diyor 2016’daki TED konuşmasında, Kosta Rika Limpia yenilenebilir enerji girişimci grubunun kurucusu, Monica Araya.
Kuşkusuz, her ülke ilerleyebildiği ölçüde ilerliyor. Kosta Rika diğer ülkelere kıyasla küçük ve doğal avantajları – şelalelerinin bolluğu – ile ağırlıklı olarak hidroelektrik enerjisi sektöründeki başarısını devamlı kılıyor.
Bu sav, iyisiyle kötüsüyle, Kosta Rika’nın diğer ülkelerin sahip olmadığı, yenilenebilen enerji fırsatları açısından eşsiz olanaklara sahip olduğunu iddia ediyor. Araya, bunun doğru olmadığını söylüyor.
“Sadece şanslı olmak ile ilgili değil; ayrıca uzun vadeli düşünme kabiliyetiyle de ilgili.” diye anlatıyor 2017 yılının başında, Yale environment 360’a.
“Bu hikaye, daha farklı olabilirdi. Kısa vadeli işler için çabalayan herhangi gelişmekte olan bir ülkenin hikayesi olabilirdi. Şuan başarıyla sonuçlandırdığımız bazı kararların zemininde bu rasyonelitenin yattığını düşünüyorum – fosil yakıtsız elektrik üretimi, doğal güzellik ve özelliklere sahip parkların tasarımı- uzun vadeli düşünme kabiliyetinin örneğidir.”
Uzun vadeli bakış açısı; belirsiz bir geleceğe doğru durmadan artış gösteren küresel ısınma ve CO2 salınımı ile birlikte, dünyanın geri kalanın, bir an önce, üzerine düşünmesi gerektiği bir konu.
Bu farkındalıkla birlikte, Kosta Rika’nın bu hususta neler yaptığıyla ilgilenmek önemli, onların başarısı bizim de başarımız olabilir. Sadece isteyelim.
Kaynak : sciencealert.com