Covid-19 Sonrası Koku Bozukluğunu Tetikleyen Moleküller Belirlendi

 

Covid 19 Sonrası Koku Bozukluğunu Tetikleyen Moleküller Belirlendi

Birçok insan için 2-furanmethanethiol en sevdikleri kahve gibi kokabilirken, diğerleri için yanan çöp kadar tiksindiricidir. Kimyagerler, bu bileşiği; bazı şeylerin yanık, çürük, dışkı veya başka türlü hoş olmayan kokmasına neden olan bir durum olan parosmiyi tetikleyen 15 maddeden biri olarak tanımlarlar.

Durum eskiden nadirdi, ancak Covid-19 pandemisinden bu yana daha az oldu çünkü virüsün sıklıkla neden olduğu koku kaybının iyileşmesiyle gelebilir. Kahve, soğan, sarımsak, tavuk ve yeşil biber parozmiyi tetikleyen en yaygın besinler arasında yer alıyor.

Araştırmacılar, bir dizi koku-aktif tiyol, trisübstitüe pirazin, metoksipirazin ve disülfidlerin yaygın parosmi tetikleyicileri olduğunu gösterdi. Aynı anda kaç tane başka aroma bileşiğinin algılandığına bakılmaksızın, bireysel olarak tiksinti algısını ortaya çıkarırlar. Bu bileşiklere özgü bilinen koku alıcıları yoktur.

Covid 19 Sonrası Koku Bozukluğunu Tetikleyen Moleküller Belirlendi

Fotoğraf-1 : Tiyoller, trisübstitüe pirazinler, metoksipirazinler ve disülfidler parozmiyi en sık tetikleyen bileşikler arasındadır.

Bir virüsün 30’dan fazla farklı molekül tespit etmesinden sonra parosmiden muzdarip 29 çalışma katılımcısı ve en sık bildirilen parosmi tetikleyicisi, suda son derece düşük bir koku eşiğine sahip olan 2-furanmethanetiyol oldu. Parosmisi olmayan insanlar için bu bileşik yoğun bir şekilde kavrulmuş kahve kokar.

Araştırmayı yöneten İngiltere’deki Reading Üniversitesi’nden Jane Parker, “Bu, her şeyin “kafada” olmadığı ve iğrenme duygusunun bozuk gıdalardaki bileşiklerle ilişkili olabileceğinin somut kanıtı” dedi. “Merkezi sinir sistemi de burundan aldığı sinyalleri yorumlamada kesinlikle rol oynuyor.”

Parosmiyi aktive eden molekülleri anlamak, objektif testlerin temellerini oluşturmaya ve anketlerin veya nitel değerlendirmelerin ötesinde onu ölçmek için yöntemleri geliştirmeye yardımcı olabilir. Bulgular ayrıca bilim adamlarının parosminin altında yatan mekanizmayı keşfetmelerine yardımcı olabilir.

Kaynak: chemistryworld.com

838 Kez Okundu

İrem Şahin

1999 yılında İstanbul’da doğdum. 2017 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya bölümünü kazandım. Bir yıl İngilizce hazırlık eğitimi aldıktan sonra lisans eğitimime başladım. Şu an 4. sınıf kimya bölümü öğrencisiyim. Kimya ile ilgili güncel gelişmelerden haberdar olmanın ve edindiğim bilgileri insanlarla paylaşmanın benim açımdan faydalı olacağını düşündüğümden İnovatif Kimya Dergisi ekibine dahil oldum. İlgi alanlarım: Adli kimya, analitik kimya, fiziksel kimya, ilaç kimyası, kozmetik kimyası.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!