Bal ,Daha Serin ve Daha Verimli Biyolojik Olarak Parçalanabilen Mikroçiplerin Anahtarı Olabilir

Bal Daha Serin ve Daha Verimli Biyolojik Olarak Parçalanabilen Mikroçiplerin Anahtarı Olabilir

Mikroçipler nöroformik hesaplamanın geleceği olabilir.

Bal, beyin benzeri bilgisayar çipleri üretmek için kullanılan bir sonraki malzeme olabilir. Kanıtlanmış pratikliği, biyolojik olarak parçalanabilen ürünler kullanarak nöromorfik bilgi işlem sistemleri için verimli, yenilenebilir işlemciler yaratmaya yönelik bir başka adımı işaret ediyor.

WSU’nun Mühendislik ve Bilgisayar Bilimleri Okulu’ndan araştırma mühendisleri Feng Zhao ve Brandon Sueoka, ilk önce balı katı hale getirdi. Daha sonra, insan sinapsına benzer bir yapı tasarımı kullanarak onu iki elektrot arasında sıkıştırdılar. Bunlar ‘Memristörler’ olarak bilinirler ve tıpkı insan nöronları gibi bilgiyi öğrenme ve saklama konusunda yetkindirler.

Beyni taklit eden bu memristörler daha verimli çalışabilir, nöromorfik hesaplama tekniklerini kullanarak verileri işleyebilir ve depolayabilir.

Nöromorfik hesaplama yeni bir şey değil. Hem IBM hem de Intel, günümüz bilgisayar sistemlerinin çoğunda von Neumann mimarisinin yerini alma potansiyeline sahip bu beyin benzeri yapıdan yararlanan çiplere sahiptir. Ve bu sistemleri bal kullanarak tasarlayarak, günümüzün toksik malzemelerden yapılmış yenilenemeyen mikroçilplerden çok daha çevre dostu, verimli ve daha uzun ömürlü bir çözüm aranıyor.

Zhao, “Bal bozulmaz,” diye açıkladı. “Çok düşük bir nem konsantrasyonuna sahip, bu yüzden bakteriler içinde yaşayamıyor. Bu bilgisayar çiplerinin, çok uzun süre çok kararlı ve güvenilir olacağı anlamına geliyor.”

Nöromorfik hesaplamaya yönelik bu çözüm, geleneksel çiplerden daha serin ve daha verimli çalışma potansiyeline sahip olmakla kalmaz bal tabanlı bilgisayar çipleri basitçe suda çözülerek atılabilir. Bu biyolojik olarak parçalanabilir yaklaşım, her yıl biriken 22 milyon ton (veya daha fazla) elektronik atığı azaltmaya yardımcı olacaktır.

Zhao’nun ekibi mikro ölçekten nano ölçeğe geçmeyi planlasa da şu anda her memristör bir insan saçı boyutundadır ve memristörleri bu boyutta 1/1000 yapar. Ekip ayrıca aynı uygulama için aloe vera şekerlerinin ve proteinlerinin potansiyelini kontrol etmeyi planlıyor.

Yani, gelecekteki bilgisayar çiplerinin içinde bal ya da aloe vera olabilir. Şu an için kesin değil ama daha çevre dostu bir teknoloji geleceği için oldukça tatlı bir çözüm gibi görünüyor… Bu teknoloji, tabii ki laboratuvardan çıkabilirse.

Kaynak: pcgamer.com

692 Kez Okundu

Figen Ergene

1995 İstanbul doğumluyum.2018’de Kocaeli Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünden mezun oldum.Marmara Üniversitesi Polimer Bilimi ve Kimyası bölümünde yüksek lisans yapıyorum. Kimya hayatımızın büyük bir bölümünü kapsıyor ve her gün yeni gelişmeler olmakta. Bu yeni gelişmeleri takip etmek ve iletmek için haber çeviri ekibine katıldım.Polimer kimyası,biyoteknoloji,organik kimya,ilaç endüstrisi ilgi duyduğum alanlardandır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!