COVID-19 Tedavisinde Umut Verici Yeni Bir Molekül

COVID 19 Tedavisinde Umut Verici Yeni Bir Molekül

Uppsala araştırmacıları, koronavirüslerin replikasyonunu engelleyen ve COVID-19’u tedavi etmeye elverişli bir ilâca dönüşme potansiyeli yüksek bir molekül tasarlamayı başarmışlardır. Elde edilen molekül, daha önce tanımlanmış koronavirüs varyantlarına ek olarak yeni varyantlara karşı da etkili görünmektedir. Çalışma bulguları Journal of the American Chemical Society’de yayımlanmıştır.

Yeni koronavirüs türü beş milyondan fazla sayıda vefata sebep olmuştur. Antiviral ilâçlar sayesinde birçok hayat kurtarılabilir idi lâkin sağlık sisteminde böyle bir tedavi türü ne yazık ki mevcut değildir. Pandemi dönemi boyunca sayısız araştırmacı etkili bir ilâç bulma arayışına girmişlerdir fakat yeni bir ilâcın keşfi uzun zaman almaktadır.

Pandeminin ilk aylarında araştırmacılar, koronavirüsün yapısını ve moleküler düzeydeki mekanizmalarını incelemeye odaklanmışlardır. Bu dönemde, AIDS gibi diğer viral hastalıklarda başarılı bir stratejiye sahip olan viral bir ilâç umut vaad edici görülmüştür. Buradaki amaç, önemli bir enzimi tanımlamak ve bu enzime bağlanma yeteneğine sahip bir molekül tasarlamaktır. Böylece ilgili enzimin aktivitesi bloke edilerek virüsün yeni virüs materyalleri üretmesi önlenecek ve çoğalması durdurulacaktır.

2020’de Uppsala Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, Scilifelab’daki İlaç Keşfi ve Geliştirme platformu ile işbirliği içerisinde enzim inhibitörlerini incelemeye başlamışlardır. Enzimlerin aktivitelerini inhibe edebilecek molekülleri ortaya çıkarmak adına bilgisayar modellemeleri kullanmışlardır. Bu yaklaşımın, farmasötiklerin tasarımında hızlı bir başlangıç yolu olduğu kanıtlanmıştır. İsveç üretimi süper bilgisayarlar ile yapılan çalışmada, belirlenen enzimin aktif bölgelerini bulmak için birkaç yüz milyon farklı molekülün aynı anda değerlendirilmesi mümkün olmuştur. Modeller sayesinde elde edilen moleküller sentezlenerek deneylerde test edilmişlerdir.

Baş yazar Doç. Dr. Jens Carlsson “En umut verici molekül, COVID-19’u tedavi etmek için kabul edilmiş bir kombinasyon ilacı olan Paxlovid’deki aktif maddenin de olduğu gibi, yeni koronavirüs varyantının replikasyonunu inhibe etme özelliğine sahiptir. Molekülümüz kendi başına iyi çalışıyor ve daha önce tanımlanmış koronavirüs varyantlarına karşı da etkili olduğunu gösterdik,” demiştir.

Makaleyi görüntülemek için “Ultra Büyük Sanal Tarama, Coronavirüslere Karşı Geniş Spektrum Aktivitesi Olan SARS-CoV-2 Ana Proteaz İnhibitörlerini Tanımlıyor” buraya tıklayın.

Kaynak: phys.org

681 Kez Okundu

Tolgahan Özer

14 Şubat 1997 tarihinde Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde doğdu. 2015 yılında ortaöğretimini tamamladı ve aynı yıl Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde İngilizce eğitim görmeye hak kazandı. 2016 – 2017 yılları arasında Tema Vakfı'nda çeşitli faaliyetlerde bulundu ve Çanakkale bölgesinde yaklaşık 4000 fidanı ve binlerce meşe palamudunu toprak ile buluşturmaya ön ayak oldu. Sürmekte olan lisans eğitimi içerisinde ikinci üniversite olarak Anadolu Üniversitesi, Web Tasarımı ve Kodlama bölümünü tercih etti. 2018 yılının eğitim döneminde üniversitede bulunan Araştırma ve Uygulama Hastanesinin Tıbbi Genetik Laboratuvarında kısmi zamanlı olarak çalışmaya başladı. Moleküler sitogenetik, kanser araştırma ve gıda bilimi ve teknolojileri araştırma laboratuvarlarının yanı sıra analitik kimya laboratuvarında da staj gördü. Kimyaya olan ilgisini ve bilgisini artırmak, yabancı dilini daha kaliteli bir seviyeye taşımak adına, Ocak 2019’da, gönüllü olarak İnovatif Kimya Dergisi ekibine katıldı.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!