Covid-19 Varyantları İnsan Hücrelerini Daha Kolay İstila Edebiliyor!

Covid 19 Varyantları İnsan Hücrelerini Daha Kolay İstila Edebiliyor

Fotoğraf: J. Phys. Chem. B 2021, 125, 26, 7101-7107

FIU fizikçileri tarafından yürütülen çalışmaya göre Covid-19 varyantları, usta bir kilit toplayıcı gibi insan hücrelerine girebilir ve hücreleri enfekte edebilir.

Varyantlar bunu, çalışma yöntemi her kilidi açan özel anahtara benzeyen spike proteinini esneterek kilidi açar, hücreye girerler ve hücreyi enfekte ederler. Çok daha iyi bir virüs spike proteinini ustalıkla yönetebilir, hücreye ulaşması ve sonunda aşılanmamış popülasyona yayılması daha kolay olur.

FIU Biyomoleküler Bilimler Enstitüsü Müdür Yardımcısı ve çalışmanın yürütücülerinden biri olan fizikçi Prem Chapagain: “Bunu, şekillendirilebilir bir anahtar gibi düşünün,” dedi ve ekledi: “Anahtarın kendisi esnek ve doğru oyuğu bulabiliyor, böylece esnekliğinden dolayı daha iyi yerleşiyor.”

Chapagain, fizik profesörü Bernard Gerstman ve lisansüstü öğrencileri Nisha Bhattarai ve Prabin Baral;  FIU’da yürütülen bilgisayar simülasyonlarında orijinal koronavirüs spike proteininin ucunun nasıl hareket ettiğini, ayrıca Güney Afrika varyantının spike proteininin ucunun daha da fazla hareket ettiğini gördüler.

Araştırmacıların söylediklerine göre, fazla esneklik insan hücreleriyle daha iyi bağlanmaya yardımcı oluyor, ancak bu tek başına Güney Afrika varyantının daha yüksek enfeksiyon oranını tam olarak açıklamayabilir.

Spike proteinleri araştırmacıların özellikle ilgi alanıdır, çünkü çok etkili koronavirüs aşılarının bazıları spike proteinin çalışmasını ve hücreleri enfekte etmesini engelliyor. Başka çalışmalar aşıların bu varyantlara karşı etkili bir karşıt olduğunu gösterirken, FIU araştırmacıları bu varyantlarda hangi değişikliklerin görüldüğünü ve gelecekteki varyantların aşıları etkisiz hale getirip getiremeyeceğini belirlemek adına daha çok araştırmanın yapılmasını öneriyor. Virüsün yayılmasını önlememiz için aşılar hâlâ en iyi seçenektir.

Chapagain: “Onu her yerde tutabilir ve dünya nüfusunun çoğunu aşılayabilirseniz, virüs için üreme alanınız yok demektir,” dedi ve ekledi: “Virüsün tehlikeli mutasyonlara ulaşmasına şans vermiyoruz. Ne kadar çok yayılırsa, o kadar çok mutasyona uğrar.”

Bu çalışma Ulusal Bilim Kuruluşu tarafından desteklendi ve Physical Chemistry B. Dergisi’nde yayımlandı.

Kaynak: phys.org

725 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!