Yapay damar üretecekler

yapay damar uretecekler

Türk bilim adamları, kalp ve damar hastalıkları ile by-pass cerrahisinde kullanılmak üzere poliüretan malzemeden yapılan ve insan dokusuna uygun yapay damar üretmeyi hedefliyor.

Türk bilim adamları çok parçalı (polimer) malzemelerle yapılan 2 veya 3 milimetre kalınlığında yapay damarlar ürütmek için çalışmalara başladı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nce (OMÜ) yürütülen ve TÜBİTAK desteğini de alan projeyle, kalp damar hastalıkları ve by-pass cerrahisinde, poliüretan malzemeden insan dokusuna uygun yapay damar kullanılması hedefleniyor.

Çalışmanın 2 yılda tamamlanması hedefleniyor

Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümünce sürdürülen çalışmanın başında bulunan Yrd. Doç. Dr. Özgür Demircan, poliüretan (uzayabilen esnek malzeme) kullanarak nanoteknoloji yardımıyla yapay damar üretmek istediklerini belirterek konuyla ilgili şu bilgileri verdi:
“Projenin henüz başlangıç aşamasında ama iki yılda tamamlanmasının hedefliyoruz. Çok parçalı (polimer) malzemelerle 2 veya 3 milimetre kalınlığında yapay damarlar yapacağız. Deneysel çalışmalarımızda, öncelikle olarak damarın sıvı basıncına dayanıklılığını, daralma ve genişleme oranlarını, sağlam kalma süresini belirleyeceğiz. Darbe ve çekilme gibi durumlarda dayanıklılığı test edilecek. Testlerde başarılı olursak, elde edeceğimiz yapay damarları hayvanlar üzerinde deneyeceğiz. Daha sonraki aşamada, kalp damar hastalıklarında, by-pass cerrahisinde ve kazalarda kopan veya parçalanan damarların yerine uygun damarların nakledilmesi mümkün olabilecek.”

Kaynak : trtturk.com

901 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!