Daha Temiz Daha Güveni Roket Yakıtları
Bu hafta (Nisan 2019) Science Advance dergisinde yayımlanan araştırmada, günümüzde yaygın olarak kullanılan hipergolik yakıtlardan çok daha temiz ve güvenli ve yine aynı derecede etkili roket yakıtı elde etmenin mümkün olabileceği yer aldı. Bu yeni yakıtlar, gözenekli katılar sınıfında metal organik çerçeveler (MOFs) olarak bilinen en yeni malzemelerden birinin enerjisini kırmak için basit kimyasal ‘tetikleyiciler’ kullanırlar. Metal organik çerçeveler (MOFs), metal iyonları ile bağlayıcı adı verilen organik molekül kümelerinden oluşmaktadır.
Oldukça uzun bir süre yörüngede kalan uydular ve uzay istasyonları, oksitleyici madde varlığında çok çabuk tutuşacak enerjiye sahip olan yakıtlara, hipergollere bağlıdırlar. (Çünkü Dünya atmosferinin ötesinde yanmayı destekleyecek oksijen yoktur.) Halen çoğunlukla kullanılan hipergolik yakıtlar, hidrojen ve azot atomlarının bileşiminden oluşan yüksek derecede toksik ve tehlikeli bir şekilde kararsız bir kimyasal bileşik olan hidrazine bağlıdır. Hidrazin temelli yakıtlar o kadar kansorejeniktir ki bu madde ile çalışan insanlar sanki uzay yolculuğuna hazırlanır gibi uygun bir şekilde giyinmeye ihtiyaç duyarlar. Alınan önlemlere rağmen, havacılık ve uzay sanayii tarafından her yıl atmosfere yaklaşık 12000 ton hidrazin yakıt salınımı olmaktadır.
Tomislav Friščić, ‘’ Yüksek oranda yanıcı yakıtlar üretmeyi temel alan bu yeni ve daha temiz olan yaklaşım, sadece şu anda kullanılmakta olan yakıtlardan daha güvenli olmakla kalmıyor aynı zamanda roket yakıtlarının kalitesi açısından temel oluşturan çok hızlı yanabilme özelliğini de taşıyor.’’ diyerek açıklamada bulunuyor. Tomislav Friščić, McGill Üniversitesi Kimya Bölümü’nde profesördür ve aynı zamanda, McGill Üniversitesi’nden eski araştırmacı Robin D. Rogers ile birlikte makalenin ortak yazarıdır.
Bu hafta (Nisan 2019) Science Advance dergisinde yayımlanan araştırmada, günümüzde yaygın olarak kullanılan hipergolik yakıtlardan çok daha temiz ve güvenli ve yine aynı derecede etkili roket yakıtı elde etmenin mümkün olabileceği yer aldı. (McGill Üniversitesi)
Friščić’in laboratuvarında çalışan doktora sonrası araştırmacı ve araştırmanın ilk yazarı Hatem Titi, ‘’Laboratuvarda bu malzemeler ile çalışmalarımızın henüz ilk aşamalarında olmamıza rağmen, elde ettiğimiz sonuçlar, havacılık ve uzay endüstrisi için yeni, temiz ve yüksek oranda ayarlanabilir hipergolik yakıtlar geliştirme olasılığının önünü açıyor.’’ diyerek açıklama yapıyor.
Friščić, bu teknolojinin ticarileştirilmesi ile ilgileniyor ve bunu gerçekleştirmek için kendi laboratuvarından çıkan bir şirket olan McGill Acsynam ile birlikte çalışacak.
Kaynak: phys.org