Daha Ucuz Kimyasalların Kilidi Açıldı

Daha Ucuz Kimyasalların Kilidi Açıldı

Hızlı prosesler için enzim kullanımı yeni bir devir açıldı.

Flinders Üniversitesi yeşil kimya araştırmacıları, yeni bir yayında, daha ucuz, daha verimli biyolojik enzim hibritleri yapmak için yeni bir tekniğin gelecekteki su geri dönüşümü, hedeflenen ilaç üretimi ve diğer endüstrilerde değerli uygulamaları olabileceğini söyledi.

Araştırmacılar, American Chemical Society dergisi ASC Applied Materials & Interfaces’ta , yüksek hızlı girdaplı akışkan cihazda sürekli akış kullanımı için bir katalizör enzimi hibritini hareketsiz hale getiren model enzim sisteminin verimliliğinde 16 kat artış gösterdiğini söyledi.

Flinders Temiz Teknoloji Profesörü Flinders Institute for Nanoscale Science and Technology’den Colin Raston, California Irvine Üniversitesi’nden ortak çalışan Profesör Greg Weiss ve dünyanın dört bir yanındaki diğer araştırmacılarla birlikte, vorteks akışkan cihazını çok çeşitli uygulamalarda yoğun bir şekilde kullandı bunların çoğu temiz üretimde ve hatta yeni endüstrilerde yeni gelecekler vaat etti.

Yeni makalenin baş yazarı, Flinders Üniversitesi araştırma görevlisi Dr Xuan Luo, enzimlerin maliyeti ve sınırlı ömrünün enzim bazlı biyosensörlerin gelişimini engellediğini ve çoğu enzimin tahlil işlemi sırasında etkisiz hale getirildiğini ve bu nedenle yeniden kullanım için ayrılamayacağını söyledi.

Dr Luo, “Enzimi girdap akışkan cihazının yüzeyinde tutmak için inorganik bir kompozit kullandık, esasen enzimin sürekli akış altında yeniden kullanıldığı bir ‘mini fabrika’ yaptık,” dedi.

“Teknik, daha ucuz olan minimum miktarda enzim kullanılarak ve reaksiyonu gerçek zamanlı olarak izleyerek, ayrıca reaktiflerde zamandan ve paradan tasarruf sağlar.”

2020 Yılının Güney Avustralya Bilim Adamı finalisti Profesör Raston, makalenin girdaplı akışkan cihazının dört uygulamasını gösterdiğini söyledi: fabrikasyon, hareketsizleştirme, sürekli akış ve gerçek zamanlı izleme.

Profesör Raston, “Bu çalışmada, üretim sürecini büyük ölçüde basitleştirmek ve hem zamandan hem de paradan tasarruf etmek için lakkaz nano-akışkanları üretip silika hidrojele sabitleyebildik ve enzimi daha sonraki reaksiyonlar için yeniden kullanabildik,” dedi.

“Sonraki adımlar, model sistemi atık su gibi gerçek örneklerle test etmek ve aynı hareketsizleştirme sistemini diğer enzimlerle birlikte kullanarak verimliliklerinin artıp artmadığını görmek olacaktır.”

Makale, yeni bir lakkaz nanoflower immobilizasyon platformu olan LNF@silika oluşturmak için hibrid protein-Cu3(PO4)2 nanoflowers’ın immobilizasyonunu açıklamaktadır, bu daha sonra enzim verimliliğini 16 kat arttırır ve gerçek zamanlı olarak test izlenmesine izin verir.

Kaynak: sciencedaily.com

470 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!