Deniz Canlılarından Elde Edilen Kişisel Bakım İçerikleri

Deniz Canlılarından Elde Edilen Kişisel Bakım İçerikleri

Son yıllarda, kişisel bakım endüstrisinde deniz mantarları, algler, bakteriler ve diğer türlerden elde edilen bileşikler önemli ölçüde ilgi odağı olmuştur.

Dünyadaki okyanuslar, yeryüzünün kabaca üçte ikisini oluşturur ve sayısız türde yaşayan organizmalar için deniz ekosistemi sağlar. Bu türler, benzersiz özelliklere sahip bir dizi metabolitin evrimleşmesine yol açan çeşitli çevresel koşullara dayanmak zorundadır. İlaç ve kozmetik endüstrileri, sağlık ve kişisel bakım uygulamaları için bu moleküllerin faaliyetlerinden yararlanmaya büyük ilgi gösterdi. Kitin, doğada bulunan en bol biyopolimerlerden biridir ve birçok deniz türünde bulunur. Birçok böcek ve kabuklu deniz canlısının (örneğin yengeçler, ıstakozlar, karidesler, kriller, vb.) dış iskeletinden ayrılmaz bir bileşen olan N-asetilglukozamin birimlerinin tekrar eden bir polimeridir. Kitin suda çözünmez; ancak endüstriyel işlemden sonra, hafif asidik sulu ortamlarda çözünür olan deasetillenmiş formu kitosan’a dönüştürülür. Ayrıca, karboksimetil kitosan’a türetmek, daha geniş bir pH aralığında suda çözünürlüğe ve çeşitli uygulamalarda kullanım için daha büyük fırsatlara yol açar.

Saç, ağız ve cilt bakımında potansiyel uygulamalar için, şu anda kullanılmakta veya araştırılmakta olan bir dizi kitin ve kitosan türevi vardır. Ağız ve cilt bakımında, kitin ve kitosan türevlerinin ilgi çekici bir özelliği antimikrobiyal olmasıdır. Ayrıca nemlendirici ve nemlendirici ajanlar olarak da potansiyel kullanım alanları bulunur. Kozmesötikler için deniz balıklarından protein ve peptitlerin türetilmesi de büyük ilgi görmüştür. Tip-I kolajeni, deniz balıklarının derisinde bulunur ve asetik asit veya pepsin yöntemi kullanılarak ayrıştırılabilir. Ayrıştırılmış kolajen, cilt onarımı veya doku yenilenmesi için tasarlanmış cilt bakım ürünlerinde birçok uygulamaya sahiptir. Ayrıca yara iyileşmesi ve doku mühendisliği uygulamalarında da dikkate değer bir potansiyele sahiptir. Ticari alanda, deniz peptitleri içeren çoğu cilt bakımı preparatı kolajene dayanır. Deniz yosunu bileşiklerinin kozmesötik özellikleri ve bunların cildi nasıl etkilediğinin açıklanmasına büyük ilgi gösterildi. Deniz algleri, genellikle deniz yosunu olarak bilinir, kahverengi algler (phaeophyta), yeşil algler (chlorophyta) ve kırmızı alglerden (rhodophyta) oluşur. Bu alglerde bulunan ve kozmetikte kullanılan önemli moleküllerden bazıları, florotanninler, sülfatlanmış polisakkaritler ve tirozinaz inhibitörlerinden oluşur. Deniz mantarları ve bakteriler de mikosporinler, karotenoidler, eksopolisakkaritler ve yağ asitleri gibi biyoaktif bileşiklerin iyi bir kaynağıdır.Genel olarak, kozmetikte denizden elde edilen bileşenler için bir dizi uygulama alanı vardır. Amacına en uygun uygulama alanlarından bazıları ışık koruma, yaşlanmayı geciktirme ve cilt beyazlatmayı içerir.

Kaynak : thecosmeticchemist.com

749 Kez Okundu

Elif Nur Doğan

1998 Ankara doğumluyum. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde bir yıl ingilizce hazırlık eğitimi aldım. Hacettepe Üniversitesi Kimya Bölümü mezunuyum. Sayısal ve sözel veri yönetiminde başarılı, global fikirli, sonuç odaklı ve çalışmaya istekli, liderlik ve iyi iletişim becerilerine sahibim. İlgi alanlarım: Kozmetik kimyası, farmasötik kimya, biyokimya ve nanoteknoloji vb. Eylül 2020'de, kimyaya olan ilgimi ve bilgimi artırmak, yabancı dilimi geliştirebilmek için gönüllü olarak İnovatif Kimya Dergisi ekibine katıldım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!