Doğanın Nanomakinelerinin Daha İyi Anlaşılması Gelecekteki İlaçların Tasarımında Yardımcı Olabilir

Doğanın Nanomakinelerinin Daha İyi Anlaşılması Gelecekteki İlaçların Tasarımında Yardımcı OlabilirFotoğraf: McGill Üniversitesi Biyokimya Bölümü’nde doçent olan Martin Schmeing ve ekibi, gelecekteki ilaçların üretimine yardımcı olabilecek doğanın makinelerinin nasıl çalıştığını daha anlamıştır.

Bugün güvenerek kullandığımız ilaçların çoğu bakteri ve mantar gibi mikroplardan üretilen doğal ürünlerdir. İlaçlar bu mikropların içinde nonribozomal peptit sentetazlar (NRPS) olarak bilinen mega enzimler gibi küçük ve doğal makineler tarafından üretilir. McGill Üniversitesi’nin liderliğindeki bir araştırma ekibi, NRPS’lerin yapılarını ve çalıştıkları süreçleri daha iyi anlamıştır. NRPS’lerin bu gelişmiş anlayışı potansiyel olarak bakterilerin ve mantarların istenen yeni bileşiklerin üretimi için kullanılmasına izin verebilir ve yeni güçlü antibiyotiklerin, imminospresanların ve diğer modern ilaçların üretilmesinin önünü açabilir.

McGill Üniversitesi Biyokimya Bölümü’nden ve Nature Chemical Biology’de yayımlanan makalenin ilgili yazarı Martin Schmeing, “NRPS’ler aminoasitler veya diğer benzer büyüklükteki yapı blokları gibi küçük molekülleri alan ve bunları birçoğu ilaç olan, doğal, biyolojik olarak aktif bileşiklerle birleştiren gerçekten harika enzimlerdir” diyor. “NRPS bir dizi robotik iş istasyonundan oluşan fabrika montaj hattı gibi çalışır. Her istasyonun giderek büyüyen bir ilaca yapı taşı eklemesini, uzatmasını ve değiştirmesini sağlayan çok aşamalı iş sürecine ve hareketli parçalara sahiptir.

Ultra Yoğun Işık Huzmeleri, Bilim İnsanlarının Proteinleri Görmesini Sağlıyor

Ekip, Nature Chemical Biology’nin Mayıs 2020 sayısında yer alan makalelerinde Canadian Light Source’deki (CLS) CMCF ışın çizgisini kullanarak bir NRPS mekanik sistemini görselleştirdiklerini bildirmektedir. CLS, herhangi bir ışık mikroskobu ile görülemeyecek kadar küçük olan mega enzimler gibi,  görüntü proteinleri için gerekli olan X ışınlarının ultra yoğun ışınlarını üreten Kanada’nın ulusal bir laboratuvarıdır.

Schmeing, “Bilim insanları yapı taşlarının sırasını belirleyerek ve enzimlerdeki iş istasyonlarını yeni ilaçlar üretmek için düzenleyerek NRPS’lerin biyomühendislik potansiyelinin geliştirilmesi konusunda uzun süredir heyecan duymaktadırlar. Ancak bu konudaki çabalar nadiren başarılı olmuştur” dedi.

Kaynak: phys.org

533 Kez Okundu

Simge Kostik

İzmir Yüksek Teknolojisi Enstitüsü, Kimya Mühendisliği Bölümü yüksek lisans öğrencisiyim. Çalışma alanımı yakıt teknolojisi ve enerji sektörleri oluştursa da kimyanın her alanıyla ilgili araştırma yapmaya ve kendimi geliştirmeye açığım. Bir konuda her şeyi bilmek yerine her konudan bir şey bilmeyi ve öğrenirken öğretmeyi amaç edindim, bu amaç sayesinde de 2017 yılında İnovatif Kimya Dergisi'nde çeviri yapmaya başladım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!